• William

Zuckerberg verdedigt het desinformatie- en haatbeleid van Facebook

Facebook oprichter en CEO Mark Zuckerberg verdedigde het beleid van zijn bedrijf als het gaat om het modereren van haatdragende taal en desinformatie in een 'earnings call' donderdag, zeggende: "We profiteren niet van verkeerde informatie of haat.


'We willen deze inhoud niet op onze platforms,' vervolgde hij. 'Zoals ik gisteren tegen het Congres zei, ben ik trots op de diensten die we bouwen.'


Tijdens de House Judiciary antitrusthoorzitting op woensdag kwam Zuckerberg onder vuur te liggen van wetgevers vanwege de wijdverbreide en virale desinformatie en complottheorieën omtrent de coronapandemie op het platform voordat Facebook ze verwijdert. In een vurige uitwisseling beschuldigde Rep. David Cicilline (D-RI) Zuckerberg ervan te profiteren van dit soort "dodelijke inhoud".


Zuckerberg ging in op de aanvallen op het moderatiebeleid van Facebook tijdens de earnings call van donderdag en zei dat 90% van de schadelijke en haatdragende inhoud wordt verwijderd door de kunstmatige intelligentie van Facebook voordat iemand het meldt. Zuckerberg heeft echter niet vermeld hoeveel impact desinformatie op zijn platform kan hebben. Deze week claimde een coronavirus samenzweringsvideo ten onrechte dat hydroxychloroquine een effectieve remedie voor het coronavirus is en dat gezichtsmaskers de verspreiding van COVID-19 niet stoppen, en haalde meer dan 20 miljoen views voordat het werd verwijderd. Hij zei ook dat Facebook ook een onafhankelijke audit ondergaat van zijn matiging van haatdragende taal om te zien hoe effectief zijn teams en besturingssystemen presteren bij het verwijderen ervan.


Zowel Zuckerberg als Chief Operating Officer Sheryl Sandberg spraken tijdens de oproep de openbare reclameboycot tegen Facebook aan.


"Facebook is resoluut tegen haat", zei Sandberg. "We hebben er geen baat bij en dat hebben we ook nooit gedaan. Onze gebruikers willen het niet zien en onze adverteerders willen er niet aan worden gekoppeld.


'Het is duidelijk dat we nog veel meer moeten doen', vervolgde Sandberg. 'Niet vanwege de druk van adverteerders, maar omdat het juist is om te doen.'


Vóór het donderdaggesprek met Zuckerberg publiceerde Facebook zijn winstrapport, dat grotendeels onveranderd bleef door de meer dan 500 bedrijven die besloten hun geld voor de maand juli van het platform te halen.


Zuckerberg voegde eraan toe dat Facebook zal blijven werken aan het bereiken van zijn doel om 4 miljoen gebruikers te registreren die vóór de presidentsverkiezingen dit najaar stemmen, en zal eraan werken om verkiezingsinterferentie te stoppen. Hij verwacht ook dat zijn personeel in de nabije toekomst op afstand blijft werken en beschuldigt het matige beleid van de Trump regering om de dodelijkheid van de pandemie weg te nemen door niet te luisteren naar gezondheidsfunctionarissen.


'Ik verwacht dat dit jaar onvoorspelbaar blijft', zei hij. "Het is onduidelijk wat de economische vooruitzichten zullen zijn [...] maar het virus onder controle krijgen zal economisch herstel betekenen."

5 views