• William

Zou je TikTok moeten verwijderen?

Het huidige tumult over de populaire video-app TikTok wordt gekenmerkt door privacy: de app lekt, verkoopt je gegevens en is eigendom van een Chinees bedrijf, dus wie weet waar die informatie naartoe gaat. Staatssecretaris Mike Pompeo heeft zelfs voorgesteld dat de VS de app willen "verbieden".


Het ministerie van Defensie en grote particuliere bedrijven zoals Wells Fargo hebben hun werknemers al verboden om de app op hun werkapparaten te hebben. De democratische en republikeinse nationale commissies hebben ook gewaarschuwd voor het gebruik ervan.


Maar is TikTok echt zo gevaarlijk?

Niet meer dan andere sociale media apps of online services, vertelden experts aan Digital Trends.Waarom TikTok wordt uitgekozen


Richard Forno, directeur van de Universiteit van Maryland, het afgestudeerde cyberbeveiligingsprogramma van Baltimore County, stelt dat TikTok niet meer of minder invasief is dan je Facebook- of Google-apps.


"Ik denk niet dat TikTok veel verschilt van andere apps, services of platforms voor sociale media," vertelde Forno aan Digital Trends. "Ik denk dat het is uitgekozen vanwege de Chinese connectie."


De echte en voortdurende controverse met TikTok is dat het eigendom is van een bedrijf dat in Peking is gevestigd, en niet van een westers bedrijf, zeiden experts van ProPrivacy, een in het VK gevestigde groep voor digitale privacy.


TikTok is eigendom van ByteDance, een Chinees bedrijf, en de afgelopen maanden zijn er geruchten dat de Chinese overheid de app mogelijk gebruikt om gebruikers over de hele wereld te bespioneren.


In een verklaring per e-mail aan Digital Trends distantieerde een TikTok-woordvoerder het bedrijf van de Chinese eigenaren en zei: "TikTok wordt geleid door een Amerikaanse CEO, met honderden werknemers en belangrijke leiders op het gebied van veiligheid, beveiliging, producten en openbaar beleid hier in de VS We hebben geen hogere prioriteit dan het promoten van een veilige app-ervaring voor onze gebruikers. We hebben nooit gebruikersgegevens aan de Chinese overheid verstrekt, en dat zouden we ook niet doen als daarom wordt gevraagd. '


TikTok slaat zijn gebruikersgegevens op in de Verenigde Staten met een back-upserver in Singapore. De hoofdfunctionaris voor informatiebeveiliging, Roland Cloutier, werd in april 2020 aangenomen na enkele decennia in wetshandhaving en beveiliging.


Zelfs als het waar is dat de app spioneert, zeiden experts, elke sociale media app bespioneert je min of meer in dezelfde mate.


"Als je naar de app kijkt, is deze niet beter of slechter dan alle andere grote social media platforms die de afgelopen tien jaar grote privacy issues hebben gehad", zegt Heather Federman, vice-president van privacy en beleid bij het data-inlichtingenbedrijf BigID. "Het verschil is dat het een Chinese app is. In termen van perceptie is dat niet geweldig. Maar in werkelijkheid is dit hetzelfde als bij elke app. ”


"Als we denken aan de zorgen zoals wat er is gebeurd met Facebook en Cambridge Analytica, is het vergelijkbaar met TikTok omdat ze nog steeds een idee hebben van wie je volgt, je locatie, je contacten, je identiteitsgevoel, wat je leuk vindt, en ze kan duidelijke conclusies trekken en u vanuit politiek perspectief targeten, 'zei Federman, verwijzend naar het schandaal waarin het Britse bedrijf Cambridge Analytica gebruikersgegevens had verzameld voor politieke winst. "Dat kan nog steeds een punt van zorg zijn, aangezien het een extra gevoelig politiek jaar is."


Uiteindelijk zijn de methoden die zowel westerse als Chinese bedrijven gebruiken om gegevens van gebruikers te verzamelen beide 'legitiem verontrustend', schreef Ray Walsh, een digitale privacy-expert bij ProPrivacy.


TikTok brengt een vergelijkbaar risico met zich mee als Snapchat en Instagram, zei Forno.


"Het belangrijkste is om het hoofd koel te houden en het politieke lawaai te scheiden van alle technische problemen", legde hij uit. Een recent onderzoek in de Washington Post kwam tot een vergelijkbare conclusie: TikTok verzamelt ongeveer dezelfde hoeveelheid informatie van zijn gebruikers als Facebook.Een invasieve industriestandaard


Maar privacy-experts zeiden dat online services nog steeds veel gebruikersgegevens verzamelen. En er zijn geldige redenen om je zorgen te maken over TikTok.


Forno zei dat gebruikers rekening moeten houden met de metadata die door de app zijn verzameld; de hoeveelheid tijd die je besteedt aan TikTok, je locatie, met wie je aan het chatten bent, en meer, worden allemaal ook naar de app gestuurd.


Dit is uitermate handig om gebruikers te volgen, en gezien de opvattingen van China over protest en censuur kan dat een probleem zijn, voegde hij eraan toe.


Hoewel er in China voorschriften bestaan ​​die bedrijven verplichten toegang te verlenen tot consumentengegevens, zei Walsh dat het "de nauwe banden tussen in China gevestigde bedrijven en de regering zijn die zoveel bezorgdheid veroorzaken bij mensenrechten- en privacyadvocaten.


In zijn recente halfjaarlijkse transparantierapport zei TikTok dat het honderden verzoeken van regeringen over de hele wereld had ontvangen voor gebruikersgegevens en het verwijderen van berichten.


Het bedrijf heeft niet vermeld hoeveel verzoeken uit China kwamen, waar een zuster-app genaamd Douyin werkt in plaats van TikTok. TikTok verwees Digital Trends eerder door naar Douyin voor commentaar op verzoeken van de overheid om gebruikersinformatie. Douyin heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Digital Trends.Bedreiging van regelgevingen


Pompeo's opmerkingen over TikTok roepen ook de vraag op: kan de Amerikaanse regering een app daadwerkelijk verbieden?


"Het Witte Huis zou zeker kunnen zeggen dat ze het niet leuk vinden", zei Forno. 'Dat zou een grote verklaring zijn, en het zou mensen ervan afhouden.'


Kurt Opsahl, algemeen adviseur van de Electronic Frontier Foundation, vertelde Digital Trends dat hoewel het onduidelijk was wat Pompeo bedoelde met "verbod", het mogelijk was dat de Trump-administratie kon putten uit de voorbeelden van het verbod op Huawei en ZTE-apparatuur, twee andere Chinezen bedrijven die te maken hebben gehad met Amerikaanse sancties.


"Maar TikTok is anders, omdat het niet afhankelijk is van overheidsgebruikers, federaal geld of technische export zoals Huawei en ZTE doen", schreef Opsahl in een e-mail. Hij wees er ook op dat elke wet die software uit de VS probeert te verbieden, problemen met het eerste amendement oproept, aangezien "code spraak is"."Het lijkt onwaarschijnlijk dat de regering een volledig TikTok-verbod zal proberen, zoals zeggen dat niemand in de VS de app zou kunnen gebruiken", zei hij. 'Er is geen wet die de federale regering zou toestaan ​​om gewone Amerikanen te verbieden een app te gebruiken.'

20 views