• William

YouTube heeft meer dan 2000 Chinese accounts verwijderd

Google heeft honderden Chinese YouTube kanalen verboden die naar eigen zeggen betrokken waren bij “coordinated influence operation campaigns”. Tussen april en juni van dit jaar heeft Threat Analysis Group (TAG), de afdeling van het bedrijf die verantwoordelijk is voor de bestrijding van door de overheid gesteunde aanvallen, ongeveer 2.600 YouTube-accounts verwijderd, aanzienlijk meer dan de 277 kanalen die het blokkeerde in de eerste drie maanden van 2020.


De meeste van deze kanalen plaatsten "spammy, niet politieke inhoud", zei Google in een blogpost, maar sommige namen actief deel aan een spamnetwerk en uploadden politieke inhoud voornamelijk in het Chinees.

"Een subset plaatste politieke inhoud voornamelijk in het Chinees, vergelijkbaar met de bevindingen in een recent Graphika rapport, inclusief inhoud met betrekking tot protesten tegen raciale rechtvaardigheid in de Verenigde Staten. Deze campagne kwam overeen met soortgelijke bevindingen gerapporteerd door Twitter," voegde Google toe.


In het Graphika rapport getiteld "Return of the (Spamouflage) Dragon: Pro Chinese Spam Network Tries Again" wordt gesproken over een grootschalige pro-Chinese propaganda-inspanning op Twitter, Facebook, YouTube en andere sociale media die eerder dit jaar in gang werd gezet .


"Het netwerk maakte veel gebruik van videobeelden van pro-Chinese regeringskanalen, memes en lange teksten in zowel het Chinees als het Engels", aldus het rapport. "Het afgewisseld zijn politieke inhoud met spam-berichten, meestal van landschappen, basketbal, modellen en TikTok-video's."


Naast deze Chinese spam accounts heeft Google verschillende kanalen verboden die zouden zijn gekoppeld aan beïnvloedingscampagnes uit Rusland en Iran.


Eerder dit jaar identificeerde TAG ook meer dan een dozijn door de overheid gesteunde aanvalsgroepen die COVID-19-thema's gebruikten als lokaas voor phishing- en malwarepogingen. Bovendien zei Google dat het 240 miljoen spam en 18 miljoen malware en phishing-Gmail-berichten per dag met betrekking tot COVID-19 doorstuurt en dat zijn systemen 99,9% daarvan blokkeren.


Door de jaren heen hebben social mediaplatforms zoals YouTube en Facebook moeite gehad met buitenlandse politieke inmenging. Hoewel ze nu actief zijn begonnen met het aanpakken van deze gecoördineerde spam-inspanningen, zijn de problemen nog lang niet voorbij,vooral met de op handen zijnde presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

5 views