• William

Whatsapp test tijdelijke berichten op basis van een ingestelde tijdslimiet

Dit zal ongetwijfeld controversieel zijn.


WABetaInfo heeft gemeld dat WhatsApp een nieuwe optie ontwikkelt waarmee gebruikers hun WhatsApp-berichten na een bepaalde tijdslimiet automatisch kunnen verwijderen.


Zoals je kunt zien in deze screenshots, gehaald uit de bètaversie van WhatsApp op Android, zal de nieuwe optie, als deze wordt uitgerold, mensen hun berichten laten instellen om automatisch te verwijderen binnen elke chat. Wanneer een gebruiker ervoor kiest om automatisch verwijderen in te schakelen, kunnen ze ook een tijdslimiet kiezen - van een uur tot een jaar - voordat hun berichten worden gewist.Het is logisch - nu meer gebruikers de voorkeur geven aan de intimiteit van directe berichten en chats, en het moederbedrijf Facebook op weg is om meer privacybescherming te bieden, zoals end-to-end-codering standaard op al zijn berichtenplatforms, waardoor verdwijnende berichten schijnbaar passen met het bredere plan. Je kunt ook al een timer instellen voor het automatisch verwijderen van je berichten in geheime chats binnen Facebook Messenger - maar gezien de populariteit van WhatsApp en de rol die het platform heeft gespeeld in verschillende politieke en mogelijk criminele activiteiten, kun je erop rekenen dat verschillende overheidsgroepen zullen zich verzetten tegen het toevoegen van een optie voor automatisch verwijderen aan de app.


Verschillende regeringen hebben al opgeroepen tot meer transparantie in digitale communicatie om terroristische activiteiten beter te kunnen controleren, waarbij de Britse regering WhatsApp uitkiest voor haar aandeel in eerdere evenementen. Verschillende landen in het Midden-Oosten hebben WhatsApp op verschillende tijden verboden vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid, terwijl de oprichter van WhatsApp, Jan Koum, naar verluidt met Facebook in botsing was gekomen vanwege zijn inzet voor het handhaven van strikte codering en gebruikersprivacy.


Meer recentelijk is WhatsApp de focus geworden van verschillende COVID-19 desinformatiecampagnes.


Het automatisch wissen van berichten zou deze zorgen waarschijnlijk vergroten - en nogmaals, hoewel dergelijke functionaliteit beschikbaar is in andere apps, heeft geen van hen het bereik en de aanwezigheid van WhatsApp, dat in februari een nieuwe mijlpaal bereikte van 2 miljard actieve gebruikers.


Volgens WABetaInfo ontwikkelt WhatsApp al geruime tijd zijn verdwijnende berichtentool en lijkt het project in verschillende stadia schijnbaar zijn prioriteit te hebben verloren. Als zodanig is het moeilijk om te weten of het ooit de live omgeving zal halen, maar op basis van deze screenshots lijkt het redelijk goed ontwikkeld.


Het zal interessant zijn om de reacties te zien als het de volledige functionaliteit krijgt.

3 views