• William

WeChat censureert berichten over het coronavirus in China

Terwijl de Chinese overheid reageert op de coronavirus-epidemie, heeft het ook gewerkt aan het controleren welke informatie over het virus beschikbaar is. Sinds begin januari censureert WeChat, het populairste berichtenplatform van China, trefwoorden met betrekking tot de recente uitbraak van coronavirus.


Dit is volgens Citizen Lab, een onderzoeksgroep gevestigd in Toronto, die groepsgesprekken voerde en stuurde ze naar drie test WeChat-accounts - twee in Canada en de andere in China. De gescripte berichten bevatten nieuwskoppen en artikelen over het virus. Onderzoekers ontdekten in januari dat 132 trefwoordcombinaties werden gecensureerd, maar tegen februari had dit 516 bereikt.


Een artikel dat gisteren door Citizen Lab werd gepubliceerd, vermeldde dat de gecensureerde inhoud kritiek op de Chinese overheid, geruchten en speculatieve informatie over de epidemie, neutrale verwijzingen naar de inspanningen van de Chinese regering bij de aanpak van de uitbraak omvatte, en verwijzingen naar Dr. Li Wenliang, de arts die een van de eerste om te proberen het publiek te waarschuwen voor het virus. Hij stierf in februari na het oplopen tijdens de behandeling van patiënten.


Onderzoekers van Citizen Lab vonden 19 gecensureerde trefwoordcombinaties waarnaar werd verwezen door Dr. Li Wenliang, zoals "Epidemie + Virus + Li Wenliang + Centrale overheid" en "Coronavirus + overdracht van mensen naar mensen + Li Wenliang."


Naast WeChat ontdekte het rapport ook dat de populaire Chinese livestreaming-app YY werd ontdekt als sleutelwoorden en vitale informatie met betrekking tot de COVID-19-uitbraak. Dit gebeurde sinds 31 december 2019 - de dag nadat artsen het publiek probeerden te waarschuwen voor het virus.


In een verklaring aan Buzzfeed zei een woordvoerder van Tencent: “We hebben verschillende tools en functies op het platform uitgerold om gebruikers te helpen veilig te blijven en zichzelf te beschermen tegen de aanhoudende Coronavirus-epidemie. Belangrijk is dat dit ook valse geruchten omvat. '


WeChat heeft momenteel meer dan 1,15 miljard maandelijkse actieve gebruikers en het censureren van belangrijke informatie over de uitbraak brengt hen alleen maar in gevaar. Op het moment van schrijven is het totale aantal gevallen van coronavirus wereldwijd 93.000 gepasseerd met meer dan 3.200 dodelijke slachtoffers, en China kondigde een afname van gerapporteerde infecties aan.


https://thenextweb.com/tech/2020/03/04/surprise-wechat-is-censoring-messages-about-coronavirus-in-china/

1 view