• William

Waarom het WeChat verbod moeilijk zou zijn voor de Chinese Amerikanen

Chinese Amerikanen wachten nerveus af of de plannen van de Amerikaanse regering om de app WeChat in de VS te verbieden, zullen slagen.


Donald Trump vaardigde op 6 augustus een uitvoerend bevel uit om de Chinese app in de vuurlinie te plaatsen en beweerde dat het een bedreiging is voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Het bevel zette het Amerikaanse ministerie van Handel ertoe aan om voor te stellen WeChat uit Amerikaanse app stores te verbieden en geldoverdrachten met de app te verbieden. Deze stap werd met ontzetting onthaald door veel Chinese Amerikanen, die op de app vertrouwen als een bron van zowel nieuws als verbinding met familie en vrienden in China.

Op 20 september, een paar dagen voordat het uitvoerend bevel van kracht zou worden, vaardigde een federale rechter een voorlopig bevel uit over het verbod. Maar de Amerikaanse regering heeft sindsdien beroep aangetekend, waarbij ze aangeeft vastbesloten te zijn om het verbod na te streven en dat maakt WeChat gebruikers in Amerika onzeker over de toekomst van de app.


Meerdere apps in één


WeChat is, net als TikTok, verstrikt geraakt in toenemende handelsspanningen en een groeiende geopolitieke rivaliteit tussen de VS en China. Het eigendom van data en de digitale technologiebedrijven achter populaire apps staan ​​centraal.


Hoewel Tiktok een sterke aanwezigheid heeft in de VS, met een geschat gebruikersbestand van 100 miljoen, is het gebruik van WeChat sterker geconcentreerd in de Chinees-Amerikaanse gemeenschap, met een gemiddeld Amerikaans maandelijks gebruikersbestand van 19 miljoen actieve dagelijkse gebruikers. WeChat is echter een kolos op de wereldwijde app markt, met meer dan 1,2 miljard maandelijkse actieve gebruikers in het tweede kwartaal van 2020.


De multifunctionaliteit van WeChat maakt het moeilijk om het te karakteriseren in termen van platforms die bekend zijn bij een westers publiek. Deze enkele app biedt tekst-, spraak- en videocommunicatie tussen verschillende soorten sociale netwerken, games, scannen van QR-codes, taxi's, mobiele handel en telefoon betaalfunctionaliteit.


De kernfunctie, qun, is vergelijkbaar met WhatsApp, waardoor gebruikers een groep van maximaal 500 leden kunnen maken, tekst-, spraak-, foto- en videoberichten naar de groep kunnen sturen en groepsgesprekken kunnen organiseren. Pengyouquan (vergelijkbaar met Facebook berichten) stelt gebruikers in staat updates te delen, terwijl Gongzhonghao (officiële accounts) vergelijkbaar is met Twitter, waardoor individuen, overheid, media en bedrijven officiële accounts en feeds kunnen opzetten. De commerciële functionaliteit van de app maakt hem ook vergelijkbaar met apps zoals Apple Pay en Paypal.


Met dit gecombineerde enorme gebruikersbestand en scala aan functionaliteit is WeChat een centraal kenmerk van het dagelijks leven in China. Het is een van de relatief weinige apps die zowel binnen als buiten China beschikbaar is en vormt een essentiële schakel voor de Chinese diaspora met vrienden, familie en nieuws van thuis.


WeChat en guanxi


In ons onderzoek naar het gebruik van WeChat door Chinese burgers die in het VK wonen, was het duidelijk hoe centraal de app in hun dagelijks leven stond. Onze deelnemers bespraken het gebruik van WeChat en vertelden ons dat: "Updates op WeChat checken is het eerste dat ik 's ochtends doe en het laatste wat ik doe voordat ik' s avonds naar bed ga." Uit onderzoek uit Australië blijkt dat de app daar ook op vergelijkbare manieren wordt gebruikt.


In politieke termen heeft WeChat een nogal subtiele functie. Enerzijds kan het een effectieve manier zijn om het bewustzijn te vergroten en te mobiliseren voor kwesties die het leven van mensen beïnvloeden. Aan de andere kant is het platform doordrenkt van gegronde angsten rond censuur en monitoring, die discussies kunnen belemmeren die autoriteit uitdagen.


Het is ook een ruimte waar de nadruk wordt gelegd op pragmatisme - en waar sociale banden, of guanxi in de Chinese context, worden opgebouwd. Guanxi verwijst naar een reeks sociaal culturele componenten zoals betrouwbaarheid, reputatie, wederkerigheid en verplichting die de positie van mensen in de Chinese samenleving kunnen maken of breken. Guanxi biedt mensen een manier om sociale relaties te cultiveren en gunsten met anderen uit te wisselen - en WeChat biedt het enige platform voor veel Chinezen om dergelijke sociale relaties in het buitenland te onderhouden.


Juridische strijd


Het verzet tegen het uitvoerend bevel dat WeChat verbood, werd snel opgepakt door vijf Chinees-Amerikaanse advocaten, die de Amerikaanse WeChat Users ’Alliance (USWUA) oprichtten. Het was deze groep die de juridische uitdaging aanging tegen de uitvoerende macht omdat WeChat niet alleen een essentieel netwerk is voor Chinese Amerikanen om bedrijven te runnen en deel te nemen aan het diaspora-gemeenschapsleven, maar ook het enige middel voor Chinese Amerikanen om verbonden te blijven met familie en vrienden in China.


Michael Bien, die de USWUA vertegenwoordigt, heeft betoogd dat het voorgestelde verbod in strijd is met de grondwettelijke rechten van Chinese Amerikanen als "een insulaire groep die van oudsher een minderheid was die in de VS het slachtoffer is van discriminatie, door de wet of door de praktijk."


De juridische actie werd ondernomen omdat het verbod de essentiële communicatie-levensader binnen de gemeenschap bedreigt. Zoals USWUA op haar officiële website stelt: de Amerikaanse Chinese gemeenschap heeft in de VS nog nooit problemen veroorzaakt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat er wijdverbreide protesten zullen zijn als WeChat uiteindelijk wordt verboden, zal dit een essentieel communicatiemiddel voor deze gemeenschap afsnijden.

7 views