• William

Video-app Zynn staat bovenaan de Amerikaanse App Store chartsZoals je aan deze afbeeldingen kunt zien, lijkt Zynn erg op TikTok, met bijna identieke visuele stijl en functies zoals effecten en videobewerkingstools.


Volgens de beschrijving van de app zijn de belangrijkste functies van Zynn:


Ontdek spontane en spannende korte video's


Maak mooie video's van 15 seconden met een enorme muziekbibliotheek, coole stickers en grappige effecten


Deel prachtige momenten op Instagram, Snapchat en etc.


Maak contact met gelijkgestemde mensen van over de hele wereld, omarm uw gemeenschap


Dus het is TikTok, toch? Het is in alle opzichten vrijwel hetzelfde.


Dus waarom wint Zynn plotseling terrein?


Zoals beschreven in de tweet thread van Turner Novak van Gelt VC, is de belangrijkste onderscheidende factor van Zynn in wezen een ingebouwd piramidespel.

Zoals je in deze screenshots kunt zien, kun je in-app-beloningen verdienen door video's op Zynn te bekijken en vrienden uit te nodigen voor de app. Die fondsen kunnen vervolgens worden gebruikt om items in de app te kopen, waaronder een reeks cadeaubonnen voor de App Store, Walmart, Amazon, enz. Fondsen kunnen ook worden overgedragen via PayPal, volgens de advertenties van Zynn.


Gezien het aantal mensen dat momenteel werkloos is vanwege COVID-19, zou dat een grote verleiding kunnen blijken te zijn - en er zijn al een hoop YouTube-video's waarin Zynn-gebruikers beweren veel geld te hebben gemaakt via de app.


Het grotere plaatje is dat Zynn schijnbaar wordt gefinancierd door Kuaishou, wat een belangrijke rivaal is voor Douyin, de Chinese versie van TikTok, evenals voor TikTok's moederbedrijf ByteDance.


Zoals opgemerkt door Novak:


Kuaishou just raised $2b from Tencent in December '19, ByteDance's biggest rival in China.

If there is actually a Kuaishou connection, we could see Zynn and its crazy referral scheme stick around for awhile.


Dat maakt Zynn mogelijk een veel grotere zorg voor TikTok - maar het zou zowel Zynn als TikTok ook veel grotere doelen kunnen maken voor westerse toezichthouders, van wie velen zich al grote zorgen maakten over een Chinese organisatie in ByteDance, die de westerse markten veroverde , en het verzamelen van gegevens over niet-Chinese burgers.


Als Zynn voet aan de grond krijgt, vooral door gestimuleerde regelingen als deze, kun je je voorstellen dat regeringsgroepen deze graag willen sluiten. Maar als ze één Chinese app afsluiten, moeten ze mogelijk ook beide afsluiten - als de benadering is dat Zynn bezig is met het verzamelen van gegevens, en dat is reden genoeg om zijn toegang tot westerse markten te blokkeren, dan zou dezelfde logica ook kunnen worden uitgebreid naar TikTok.


TikTok werkt natuurlijk om afstand te nemen van zijn Chinese wortels. Bij de aankondiging van de benoeming van Kevin Mayer als zijn nieuwe CEO onlangs, merkte TikTok ook op dat moederbedrijf ByteDance nu feitelijk is opgenomen in de Kaaimaneilanden, niet in China. Dus allemaal goed, goed - TikTok is helemaal geen Chinees bedrijf.


In de praktijk blijft ByteDance echter schijnbaar onderworpen aan de Chinese cyberveiligheidsregels, die bepalen dat het op verzoek gegevens moet delen met de Chinese regering.


En afgezien van een nieuwe concurrent, zou TikTok daardoor ook nog meer onder de loep kunnen worden genomen.

8 views