• Esther

Video app Zynn is niet langer te vinden in de Google Play Store


Herinner je je nog dat we enkele weken geleden vertelden over de enorm snel groeiende TikTok-kloon Zynn, die gedeeltelijk gefinancierd wordt door de Chinese rivaal van het moederbedrijf van TikTok?





Kort samengevat: Zynn is bijna een directe kopie van TikTok en wordt gefinancierd door Kuaishou, een rivaliserende app voor Douyin (de Chinese versie van TikTok). Kuaishou is ook gedeeltelijk gefinancierd door Tencent, het grootste social media bedrijf in China, dat hard zijn best doet om te concurreren met TikTok's moederbedrijf ByteDance.


Er was heel wat te doen rondom de plotselinge komst van Zynn op de Amerikaanse markt. Wat vooral zorgde voor de snelle opkomst was de inzet van een soort piramidevormige opzet van de app.

Door video’s in de app te bekijken kun je geld verdienen en daarnaast kun je ook credits verdienen door vrienden zover te krijgen om ook de app te downloaden. Met die credits kun je vervolgens weer cadeaubonnen kopen en kunnen die credits, naar verluidt, zelfs worden overgemaakt naar PayPal. Het is dus net als TikTok, maar met de optie om ook geld te verdienen door het veel te gebruiken.


Dit klinkt natuurlijk direct al twijfelachtig, maar blijkbaar houdt Zynn er nog dubieuzere tactieken op na.


Volgens Wired is Zynn verwijderd uit de Google Play Store vanwege de beschuldiging dat het de content van mensen van andere apps heeft gestolen. Zynn blijft voorlopig beschikbaar in de App Store, maar Wired liet weten dat ook dat Apple de app aan het onderzoeken is.



Het gebeurt wel vaker dat mensen populaire accounts in nieuwe apps namaken en zelfs hun content stelen en gezien de financiële stimulans zou het niet verrassend zijn als dit ook op Zynn gebeurt. Maar zoals Wired meldt, spelen er in dit geval meer zorgwekkende dingen:


"Zynn werd officieel gelanceerd in de Apple App Store op 7 mei en werd voor het eerst geïnstalleerd door Google Play-gebruikers op 5 mei, volgens Sensor Tower. Veel van de namaak-accounts uploadden hun eerste berichten op 19 februari. Hoe het zit met die datum is niet duidelijk en Zynn heeft niet gereageerd op de e-mail die gestuurd is naar het e-mailadres op de website”


Op basis van dit bewijs, wijst het er dus op dat de dubbele video’s door Zynn-medewerkers moeten zijn geplaatst. Mogelijk om alvast het platform te vullen om zo snel mogelijk goed te kunnen presteren.


Voor alle duidelijkheid, Google heeft niet gezegd dat dit de reden is waarom Zynn is verwijderd uit de Google Play Store. Echter biedt Wired een aantal voorbeelden van influencers waarvan de content opnieuw is gepost op Zynn, in hun naam, zonder dat zij ervan weten.


Dat is best iets om je zorgen over te maken. De manier van groeihacking van Zynn is al iets wat niet helemaal goed aanvoelt en nu is er ook nog een redelijk grote kans dat vele oplichters het systeem zullen gaan gebruiken om zoveel mogelijk geld uit de app te halen.


Het stelen van content van andere app kan ervoor zorgen dat Zynn plotseling zal worden stopgezet. Dit terwijl er nog steeds mensen actief zijn op de app en het nog steeds gedownload kan worden op iOS. Wanneer blijkt dat Zynn dit bewust heeft gedaan zal er een flink onderzoek en veel druk op de app worden losgelaten.


Wanneer Zynn alle dubieuze content zou verwijderen, zou hun dit een hoop ellende kunnen schelen. Maar aangezien mensen toch al een “goede band” hebben met TikTok en binnen de app al vele connecties hebben gemaakt, zal de nieuw behaalde reputatie van Zynn veel schade aanrichten. Het enige wat ze nu nog hebben zijn de verdienmodellen. Grote kans dat het helemaal verbannen zal worden en het de reputatie van Chinese apps nog slechter zal maken.


Zoals eerder gezegd wordt de app nog onderzocht. Misschien moet de ‘strijd der Short Form Video Apps’ nog maar even wachten…


https://www.socialmediatoday.com/news/short-form-video-app-zynn-has-been-removed-from-the-google-play-store/579522/



3 views