• William

Twitter voegt functie toe waarmee gebruikers kunnen kiezen wie op hun tweets kan reageren

Luistert Twitter naar zijn gebruikers?


Het sociale-mediabedrijf kondigde woensdag aan dat het een nieuwe functie gaat uitrollen waarbij gebruikers in wezen kunnen kiezen wie op hun tweets kan reageren, "waardoor mensen controle hebben over de gesprekken die ze beginnen." Op dit moment is de functie alleen beschikbaar voor een klein percentage gebruikers wereldwijd.


Twitter leidde hier de afgelopen maanden naar toe. In november gaf het gebruikers de mogelijkheid om antwoorden te verbergen, en in maart werd het de grap van de grap toen het 'vluchtige gedachten' introduceerde, ook bekend als Twitter's kijk op Instagramverhalen - beide vermomd als manieren om de onophoudelijke intimidatie die vaak wordt ervaren op de platform.


Maar de laatste zet van Twitter is anders. En had al lang geleden geïmplementeerd moeten zijn.


Je hoeft niet eens een Twitter-gebruiker te zijn om het soort gedrag dat daar plaatsvindt te kennen. Internettrollen gebruiken regelmatig de eigen functies van Twitter, zoals lijsten, om mensen te targeten en lastig te vallen met de woede van een letterlijke zwerm.


En als je een vrouw op Twitter bent, ben je je meer dan bewust van de constante stroom van bedreigingen, ongevraagde seksuele toespelingen en misbruik die plaatsvinden. Zelfs beroemdheden hebben om deze redenen het platform verlaten en miljoenen volgers achtergelaten op zoek naar geestelijke gezondheid.


In 2019 stopte Twitter met het delen van het aantal gebruikers dat elke maand vertrok omdat zoveel van zijn accounts bots en spam waren.


Zoeken door honderden tweets vol beledigingen en trollen om er maar een paar te vinden van collega's en vrienden kan vermoeiend zijn.


En, natuurlijk, de nieuwste 'gespreksinstellingen' van Twitter zullen niet alle pesterijen stoppen. Gebruikers hebben nog steeds de mogelijkheid om te retweeten met opmerkingen en screenshots te maken.


Maar de mogelijkheid om te kiezen wie kan reageren, maakt intimidatie minder zichtbaar voor degenen die het beu zijn om in hun antwoorden het doelwit te zijn. Dit is in het minst geen censuur: het moet gewoon ergens anders plaatsvinden, in de antwoorden van iemand anders. Tweets en reacties wonen misschien niet meer op dezelfde plek, maar dat is misschien wel het beste - en dat betekent niet dat geïnteresseerden het niet gemakkelijk kunnen opsnuiven. Gesprekken kunnen nu meer gefocust zijn en met mensen van wie u de mening echt belangrijk vindt.


En laten we eerlijk zijn: de optie om te beheren wie jou 'cringe' kan noemen en wie niet, is dat alle gebruikers ooit hebben gewild!

4 views