• Esther

Twitter verwijdert video's van Trump-campagnes wegens schending van het auteursrecht

Afgelopen donderdag heeft Twitter video's verwijderd die waren gepost door twee van de herverkiezingscampagne-profielen van de Trump-administratie, Team Trump en Trump War Room, wegens inbreuk op het auteursrecht. De bijna vier minuten durende clip was een eerbetoon aan George Floyd en had een voice-over van een toespraak die de president een paar dagen geleden hield.


“We werken aan een rechtvaardigere samenleving, maar dat betekent opbouwen, niet afbreken. Handen ineen slaan, geen vuisten. In solidariteit staan, niet overgeven aan vijandigheid", tweette het team van Trump.


Twitter liet weten aan The Hill dat de beslissing was gebaseerd op een klacht van een auteursrechteigenaar van ten minste één van de afbeeldingen in de video. De klacht werd beoordeeld door de Lumen Database van de Harvard University, een externe onderzoeksgroep waarop Twitter vertrouwt wat betreft het afhandelen van dit soort problemen. Zij concludeerden dat de video in strijd was met de Digital Millennium Copyright Act.


De tweets, die geretweet zijn door Trump en zijn zoon, Donald Trump Jr., staan er nog. De bijgevoegde video is echter uitgeschakeld met een foutmelding die luidt: 'Deze media is uitgeschakeld als reactie op een rapport van de auteursrechteigenaar.'


In een vervolg-tweet beschuldigde het Team Trump-account Twitter en zijn CEO, Jack Dorsey, van het censureren van de "opbeurende en verenigende boodschap van president Trump na de tragedie #GeorgeFloyd". De tweet spoorde zijn volgers aan om 'het viraal te maken' en deelde een alternatieve YouTube-link.


Andrew Clark, een woordvoerder van de Trump-campagne, zei in een verklaring aan The Hill dat dit "opnieuw een aanwijzing is dat Twitter de regels gaandeweg verzint". "Van de dubieuze verwijdering van de hilarische Nickelback-video tot grillige feitencontroles en gemanipuleerde medialabels tot dubieuze claims over auteursrecht, Twitter heeft herhaaldelijk niet uitgelegd waarom hun regels alleen van toepassing zijn op de Trump-campagne, maar niet op anderen."


Het censureren van de belangrijke 'boodschap van eenheid' van de president rond de protesten van George Floyd, loopt deze dubbele standaard ongelukkig uit de hand, 'voegde hij eraan toe.


Dit is de derde keer dat Twitter de afgelopen week actie heeft ondernomen op de tweets van president Donald Trump. Eind vorige maand censureerde het social mediabedrijf de tweets van Trump en het Witte Huis over Minnesota wegens 'verheerlijking van geweld'.


https://www.digitaltrends.com/social-media/twitter-trump-campaign-takedown-copyright-infringement/

1 view