• Esther

Twitter verwijdert 32.242 Chinese, Russische en Turkse accounts

Nu de Amerikaanse verkiezingen eraan komen en er vele discussies worden gevoerd over hoe sociale platforms met politieke toespraken zouden moeten omgaan, komt Twitter met een bijzondere mededeling.

Vandaag heeft Twitter een lijst vrijgegeven van de laatste "paar" accounts die zij hebben verwijderd. In totaal zijn dit meer dan 32.000 accounts. Accounts waarvan werd vastgesteld dat ze deelnamen aan verschillende gecoördineerde manipulatiecampagnes.


Twitter:

"Vandaag maken we 32.242 accounts bekend, waaronder drie verschillende operaties die we hebben toegeschreven aan respectievelijk de Volksrepubliek China (PRC), Rusland en Turkije. Elk account en alle content dat aan deze operaties is gekoppeld, is definitief van Twitter verwijderd. Daarnaast hebben we relevante gegevens uit de verzamelde informatie gedeeld met twee toonaangevende onderzoekspartners: Australian Strategic Policy Institute (ASPI) en Stanford Internet Observatory (SIO)."


De netwerken hadden allemaal hun eigen doel met het pushen van hun content.


- Het Chinese netwerk met 23.750 accounts tweette 'overwegend in het Chinees en verspreidde geopolitieke verhalen die gunstig waren voor de Communistische Partij van China (CCP), terwijl het onjuiste verhalen over de politieke dynamiek in Hongkong bleef pushen'. Twitter zegt dat het bovendien een netwerk van meer dan 150.000 accounts heeft geïdentificeerd die zijn ontworpen om de inhoud van dit kernnetwerk te versterken.


- Het Russische netwerk van 1.152 accounts was gekoppeld aan de door de staat gesteunde mediasite 'Current Policy' en bleek te cross-posting en inhoud 'op een oneerlijke, gecoördineerde manier voor politieke doeleinden' te plaatsen om zo hun ideeën te versterken. Het belangrijkste doel van deze cluster was het promoten van de pro-Kremlin-partij in het Verenigd Koninkrijk en het aanvallen van politieke dissidenten.


- De Turkse groep van 7.340 accounts bleek de steun voor de AK Partij en president Erdogan te versterken. "Technische informatie wijst erop dat het netwerk is gelinkt aan de jeugdafdeling van de partij en een georganiseerd netwerk dat een groot aantal verdachte accounts bijhoudt."


Van de drie netwerken lijkt het Chinese netwerk het meest zorgwekkend. In het bijzonder het uitgebreide netwerk van "versterkeraccounts" die zijn ontworpen om te reageren op tweets van het hoofdnetwerk om hun bereik en ranking in feeds te vergroten. Waarom Twitter niet alle informatie heeft vrijgegeven over dit uitgebreide netwerk is onduidelijk, maar het feit dat enorme clusters van 170.000 accounts met dat enkele doel zijn opgesteld, is een grote zorg.


Eerder in het jaar vonden onderzoekers van de Queensland University of Technology in Australië een enorme cluster van botaccounts, dat desinformatie verspreidde over de oorzaak van de bosbranden die de oostkust van het land troffen. In dat geval probeerden de botaccounts blijkbaar de discussie op gang te brengen over de branden die door brandstichters werden aangestoken, om het debat over de klimaatverandering dat destijds aan kracht won, te overstemmen.


Het is niet duidelijk wie er achter die campagne zat, of het inderdaad een gecoördineerde botinspanning was, maar de bevindingen komen overeen met andere ontdekkingen in het verleden, waar enorme legers aan botaccounts zijn gebruikt om het netwerk met een specifieke politieke uiting, in de schaduw te houden.


Twitter liet in maart weten dat de identificatie van botaccounts door derden grotendeels gebrekkig en meestal onjuist is, dus dergelijke rapporten kunnen niet per definitie vertrouwd worden. Twitter heeft ook gezegd dat het aantal nepaccounts op het platform minder dan 5% is. Maar deze laatste onthulling suggereert dat botzwermen inderdaad mogelijk zijn en worden gebruikt voor politieke manipulatie.


Met name over het Chinese netwerk zegt Twitter: "Ze werden grotendeels vroegtijdig betrapt en slaagden er niet in aanzienlijke grip op de dienst te krijgen." Dus hoewel het netwerk groot was, pikten de systemen van Twitter het snel op. Dat is goed, maar het roept de vraag op of andere netwerken zoals deze, die in het verleden zijn geïdentificeerd, ook nog steeds actief zijn en impact hebben.


Botnetwerken waren met name aanwezig tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In één voorbeeld ontdekten onderzoekers 'enorme, onderling verbonden Twitter-botnetwerken' die de politieke discussie wilden beïnvloeden, waarbij de grootste zo'n 500.000 accounts omvatte. Vorig jaar meldde Wired dat botprofielen nog steeds de politieke nieuwsstromen domineerden, botprofielen droegen tot wel 60% bij aan de tweetactiviteit rond sommige evenementen.


Aan de ene kant geeft de onthulling van vandaag meer vertrouwen dat Twitter steeds beter wordt in het detecteren van dergelijke activiteiten, maar aan de andere kant geeft de omvang van met name het Chinese versterkernetwerk meer gewicht aan eerdere soortgelijke claims, die Twitter op zijn minst gedeeltelijk heeft ontkend.


En hoewel mensen zullen wijzen op het feit dat Twitter minder gebruikers heeft dan andere netwerken, waardoor de impact op beide manieren wordt beperkt, blijft het een feit dat Twitter een kritisch invloedrijk netwerk is. Je gebruikt Twitter misschien niet eens zelf, maar het nieuws dat je ziet komt vaak van tweets van zeer betrokken influencers, die hun mening delen met andere platforms.

Het feit dat er door de staat gesteunde groepen zijn die gericht zijn op het beïnvloeden van de Twitterdiscussies is duidelijk genoeg, ze ondernemen deze activiteiten niet omdat Twitter in dit opzicht niet waardevol is.


Als je de mening van de massa wilt beïnvloeden is Twitter nu waar velen beginnen. Daarom wordt het steeds belangrijker dat Twitter de detectie- en verwijderingsprocessen, waar mogelijk, probeert te verbeteren.


https://www.socialmediatoday.com/news/twitter-says-that-it-removed-32242-accounts-linked-to-state-backed-manipul/579705/

1 view