• William

Twitter heeft een video van president Donald Trump gemarkeerd als 'gemanipuleerde media'

Twitter markeerde donderdag een video die door president Donald Trump was getweet als 'gemanipuleerde media', en voegde opnieuw een factcheck-label toe aan de tweets van de president.


De bijschriftloze tweet - die op het moment van schrijven meer dan 5 miljoen keer werd bekeken en geliefd was bij meer dan 200.000 gebruikers - bevat virale internetbeelden van een zwarte en een witte peuter die knuffelt. De clip die de president heeft gedeeld, is echter bewerkt om de media te beschuldigen van het verspreiden van raciale, provocerende verkeerde informatie en is bedekt met een valse CNN-chyron die luidt: 'Doodsbang peuter rent weg van racistische baby'. De video eindigt met de boodschap: 'Amerika is niet het probleem. Nepnieuws is. Alleen jij kunt nepnieuws voorkomen. '


Een Twitter-woordvoerder vertelde Digital Trends dat de tweet in strijd is met het beleid van het bedrijf over 'synthetische en gemanipuleerde media' en daarom is gemarkeerd 'om mensen meer context te geven'. Het is vermeldenswaard dat Twitter deze keer de video niet heeft uitgeschakeld en ook niet heeft verhinderd dat mensen de video hebben geretweet of geliket en in plaats daarvan simpelweg een label heeft geslagen dat de lezer omleidt naar zijn gemanipuleerde mediabeleid.


In reactie daarop zei de communicatieafhandeling van CNN dat het netwerk het verhaal een jaar geleden behandelde 'precies zoals het gebeurde'. "We blijven met feiten werken in plaats van nepvideo's te tweeten die onschuldige kinderen uitbuiten", schreef de tweet.


Eerder op de dag heeft Facebook, dat een krachtig standpunt heeft ingenomen tegen het controleren van politieke advertenties op feiten, Trump-campagneadvertenties verwijderd vanwege het gebruik van een symbool dat is gekoppeld aan nazi's. De social media gigant zei dat de advertenties "ons beleid tegen georganiseerde haat schonden". "Ons beleid verbiedt het gebruik van het symbool van een verboden haatgroep om politieke gevangenen te identificeren zonder de context die het symbool veroordeelt of bespreekt", aldus een woordvoerder van Facebook.


Op 5 juni had Twitter ook video's verwijderd die zijn gepost door twee van de herverkiezingscampagne-profielen van de Trump administratie, Team Trump en Trump War Room, wegens inbreuk op het auteursrecht op donderdag. Een paar weken daarvoor censureerde het sociale-mediabedrijf de tweets van Trump en het Witte Huis over Minnesota wegens 'verheerlijking van geweld'.


President Trump heeft nog geen verklaring afgelegd over de laatste verwijdering van Twitter. We hebben contact opgenomen met de Trump administratie voor een opmerking en we zullen het verhaal bijwerken wanneer we iets horen.

7 views