• William

Trump tekent uitvoerend bevel dat TikTok en WeChat binnen 45 dagen zou kunnen verbieden

President Trump heeft een uitvoerend bevel ondertekend dat voorziet in een verbod op Amerikaanse zakelijke transacties met TikTok-eigenaar ByteDance vanaf 20 september.


Volgens het bevel moeten de VS "agressieve maatregelen nemen tegen de eigenaren van TikTok om onze nationale veiligheid te beschermen".


De datum is belangrijk, want het komt net na de deadline van 15 september die Microsoft onlangs heeft vastgesteld voor gesprekken met ByteDance, terwijl de computergigant een mogelijke overname van de Amerikaanse activiteiten van het in China gevestigde bedrijf onderzoekt. Als een deal doorgaat, zou ByteDance geen zakelijke transacties meer hebben in de VS, waardoor TikTok daar onder zijn nieuwe eigenaar kan blijven opereren.


Een andere order ondertekend door Trump blokkeert transacties met het in China gevestigde Tencent, eigenaar van het berichtenplatform WeChat en een grote eigenaar van verschillende prominente ontwikkelaars van videogames, waaronder een belang in Epic Games, de makers van Fortnite. Tencent heeft ook belangen in onder meer Reddit, Spotify en Universal Music, hoewel het bedrijf eind donderdag aan de LA Times heeft bevestigd dat de order alleen betrekking heeft op transacties die verband houden met WeChat, waarbij diensten die verband houden met de bredere activiteiten van Tencent onaangetast blijven.


Trump dreigde vorige week de app TikTok voor het delen van video's - die wereldwijd meer dan een miljard keer is gedownload en 175 miljoen in de VS - te verbieden uit vrees dat gebruikersgegevens in handen van de Chinese overheid zouden kunnen vallen, hoewel ByteDance altijd heeft volgehouden dat dit zou kunnen. nooit gebeurt.


In de bevelen zei Trump dat er stappen nodig zijn "om het hoofd te bieden aan de nationale noodsituatie met betrekking tot de informatie- en communicatietechnologie en de toeleveringsketen van diensten", eraan toevoegend dat als TikTok-gegevens door de Chinese overheid zouden worden verkregen, dit mogelijk zou kunnen de locaties van federale werknemers en aannemers, dossiers met persoonlijke informatie opstellen voor chantage en bedrijfsspionage uitvoeren. " Het zei ook dat TikTok "naar verluidt inhoud censureert" die de Chinese regering politiek gevoelig acht, en zei dat de app "ook kan worden gebruikt voor desinformatiecampagnes die de Chinese Communistische Partij ten goede komen."


De actie komt te midden van de steeds meer gespannen banden tussen Washington en Peking over een groeiend aantal kwesties, waaronder controverse over het Amerikaanse verbod op Amerikaanse bedrijven om apparatuur te gebruiken die is gemaakt door de Chinese technologiegigant Huawei vanwege spionagevrees.

7 views