• William

TikTok wordt nog niet uit Amerikaanse app stores verbannen

TikTok zou zondag om middernacht in de VS worden verboden en uit app stores worden verwijderd, maar een bevel van een federale rechter tegen de regering-Trump heeft dat voorlopig geblokkeerd, meldt The New York Times.

Door het verbod zou de korte videoapp uit de app stores zijn gehaald, waardoor het voor nieuwe gebruikers moeilijk zou zijn om deze op hun mobiele apparaten te downloaden. Het zou het voor TikTok ook onmogelijk maken om via de app stores updates en bugfixes naar zijn app te pushen. Deze beperkingen zouden zowel de gebruikerservaring hebben beschadigd als het vermogen om het gebruikersbestand in de VS te laten groeien.


Het bevel komt slechts negen dagen nadat de Amerikaanse regering een plan aankondigde om TikTok uit app stores te weren; daarvoor had de regering een deadline vastgesteld waarop de activiteiten van TikTok in het land zouden worden overgenomen door een in de VS gevestigd bedrijf, grotendeels om de zorgen over gegevens privacy weg te nemen.


TikTok merkte in een verklaring op dat het blij was met de uitkomst van deze hoorzitting:

Hoe is dit bevel tot stand gekomen? De advocaten van TikTok voerden zondag in een hoorzitting aan dat het opstarten van de app uit app stores vlak voor de verkiezingen en midden in een pandemie 'afbreuk zou doen aan de rechten van potentiële nieuwe gebruikers om hun mening te delen'. Het lijkt erop dat deze overtuigde rechter Carl Nichols van de District Court voor het District of Columbia.


Zoals het er nu uitziet, is Oracle - samen met Walmart bereid om te investeren in TikTok Global, een bedrijf dat is afgeleid van ontwikkelaar ByteDance, dat de activiteiten van TikTok in de VS en verschillende andere landen zal omvatten. Oracle krijgt een belang van 12,5% in dat nieuwe bedrijf en wordt ook haar cloud servicepartner.


Het is duidelijk een rommelige gang van zaken, en het zal de komende weken waarschijnlijk nog gekker worden. De NYT merkte op dat november een bredere reeks beperkingen op TikTok zal zien. Die strijd om TikTok, zo lijkt het, zal lang en zwaar worden.

6 views