• William

TikTok vertelt Australische parlementsleden het niet meer te gebruiken als 'politieke voetbal'

Het social mediabedrijf TikTok heeft aan Australische parlementsleden geschreven dat ze gevangen zitten tussen de toenemende spanningen tussen landen, en zeggen dat het wordt gebruikt als een "politiek voetbal".


De brief, die maandag aan parlementsleden werd gestuurd, zei dat valse claims wil corrigeren over TikTok en de banden van het bedrijf met de Chinese regering.


Het volgde op telefoontjes van een anonieme federale parlementslid die vroeg om de app eerder deze maand te verbieden, en de premier, Scott Morrison, verklaarde dat het "juist was dat mensen meer besef hadden van waar deze platforms vandaan komen en de risico's die ze met zich meebrengen" .


TikTok, een app van het in Peking gevestigde ByteDance, stelt gebruikers in staat om korte video's te delen, vaak in de vorm van lipsynchronisatie of dans. Het is populair bij jongeren en is wereldwijd meer dan 2 miljard keer gedownload.


De premier van Australië wist pas van het bestaan van de app toen hij op een persconferentie te zien was in een meme van TikTok-gebruikers die lip-synchroniseerden met zijn oproepende politieke redacteur ABC Probyn.


Sinds zijn opmerkingen die de aandacht vestigden op de privacykwesties met de app, heeft Morrison tientallen accounts op Twitter gehad die hem smeekten om TikTok niet te verbieden.


De grootste zorg is of het moederbedrijf van TikTok verplicht zou zijn om informatie die over gebruikers is verzameld met de Chinese overheid te delen.


Onlangs werd ook ontdekt, via een Apple iOS 14 beta-privacyfunctie, dat TikTok de tekst van de klemborden van gebruikers las.


In de brief van Lee Hunter, de Australische general manager van het bedrijf, staat dat TikTok 'onafhankelijk is en niet is afgestemd op een regering, politieke partij of ideologie', en dat gebruikersgegevens veilig worden bewaard.


“De waarheid is dat, nu de spanningen tussen sommige landen toenemen, TikTok helaas in het midden is blijven steken en door sommigen wordt gebruikt als politiek voetbal. Ik verzeker je - we zijn een platform voor sociale media om video's te delen, dat is alles '', vertelde Hunter in een verklaring aan Guardian Australia.Het bedrijf zegt dat Australische TikTok gebruikersgegevens zijn opgeslagen in Singapore en de Verenigde Staten, en het bedrijf heeft nooit gebruikersgegevens aan de Chinese overheid verstrekt. Er staat dat geen enkele regering "speciale toegang" heeft tot TikTok Australische gebruikersgegevens.


Australië is tot nu toe veel voorzichtiger over de plannen om TikTok te verbieden in vergelijking met India, dat de app al heeft verboden, of de VS, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aangaf dat er een verbod zou kunnen gelden.


De Amerikaanse marine en het leger hebben soldaten verboden de app te gebruiken, en Amazon had arbeiders opgedragen de app van hun telefoon te verwijderen voordat ze die beslissing weer ongedaan maakten.


Naar verluidt zal de app worden onderzocht door het onderzoek van de Australische Senaat naar buitenlandse invloeden via sociale media, waarbij de commissie deze maand vragen aan het bedrijf stuurt.


TikTok heeft nog geen formele aanvraag ingediend, ondanks de brief aan parlementsleden.


Tot op heden is de focus van het onderzoek grotendeels gericht op desinformatie en andere campagnes van buitenlandse actoren die op de social media platforms zijn uitgevoerd, niet op de vraag of de platforms zelf namens hun eigen land toezicht houden.


In september onthulde The Guardian dat TikTok zijn moderators had geïnstrueerd om video's te censureren waarin het Tiananmen-plein, de Tibetaanse onafhankelijkheid of de verboden religieuze groep Falun Gong wordt genoemd.

5 views