• William

TikTok nu in het vizier van softwaregigant Oracle

Oracle neemt naar verluidt het op tegen Microsoft en anderen in de strijd om de Amerikaanse activiteiten van de populaire app TikTok voor het delen van video's over te nemen.


De softwaregigant heeft voorbereidende gesprekken gevoerd met het in China gevestigde ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, mensen met kennis van de discussies, vertelden de Financial Times (FT).

TikTok wil zijn voortdurende aanwezigheid in de VS verzekeren nadat president Trump eerder deze maand een uitvoerend bevel had uitgevaardigd waarin hij dreigde de app te sluiten, tenzij het zijn Amerikaanse activiteiten op 20 september aan een Amerikaans bedrijf verkocht, hoewel deze deadline onlangs werd verlengd tot 12 november. Trump beschouwt de app als een bedreiging voor de nationale veiligheid en beschuldigt hem van het vastleggen van gebruikersgegevens die uiteindelijk door de Chinese overheid voor snode doeleinden kunnen worden gebruikt. TikTok heeft altijd volgehouden dat dit nooit zou kunnen gebeuren.


Volgens de FT overweegt Oracle serieus om de activiteiten van de app in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland aan te schaffen. Het in Silicon Valley gevestigde bedrijf heeft naar verluidt samengewerkt met een groep Amerikaanse investeerders die al een belang in ByteDance hebben, waaronder General Atlantic en Sequoia Capital, aldus de bronnen.


Tot nu toe werd Microsoft beschouwd als de koploper in de race om een ​​deal te sluiten voor TikTok's Amerikaanse activiteiten, hoewel een rapport vorige week suggereerde dat technische uitdagingen elke mogelijke deal zouden kunnen doen ontsporen. Twitter zou ook geïnteresseerd zijn, hoewel er twijfels zijn over het vermogen van het social mediabedrijf om financieel een deal te sluiten.


Volgens het uitvoerend bevel van president Trump verzamelt TikTok "automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers, inclusief informatie over internet, en andere netwerkactiviteiten, zoals locatiegegevens en browse- en zoekgeschiedenis".


Het voegde eraan toe dat als de Chinese overheid de gegevens van TikTok in handen zou krijgen, het mogelijk zou kunnen zijn om "de locaties van federale werknemers en aannemers te volgen, dossiers met persoonlijke informatie voor chantage op te bouwen en bedrijfsspionage uit te voeren."


Het document zei ook dat TikTok "naar verluidt inhoud censureert" die de Chinese regering als politiek gevoelig beschouwt, en zei dat de app "ook kan worden gebruikt voor desinformatiecampagnes die de Chinese Communistische Partij ten goede komen."


Als reactie hierop zei TikTok dat het "geschokt" was door het bevel, eraan toevoegend dat het "nooit gebruikersgegevens heeft gedeeld met de Chinese overheid, noch inhoud heeft gecensureerd op haar verzoek." Deze week lanceerde het een online hub om zijn kant van het argument effectiever te communiceren.7 views