• William

TikTok en WeChat worden zondag verbannen uit Amerikaanse app stores

De populaire apps TikTok en WeChat worden vanaf zondag 20 september verbannen uit app-winkels in de VS vanwege de Executive Order van president Trump die in augustus is uitgevaardigd.


Dit zou voorlopig geen gevolgen moeten hebben voor huidige gebruikers van deze apps, zoals minister van Handel, Wilbur Ross, tegen Fox Business zei dat voor TikTok gebruikers de 'enige echte verandering vanaf zondagavond' zou zijn dat ze 'geen toegang hebben tot verbeterde apps, bijgewerkte apps, geüpgradede apps of onderhoud. "


Dit is echter slechts een tijdelijke situatie en een volledig verbod voor gebruikers in de VS om toegang te krijgen tot de app is nog steeds een mogelijkheid.


"De basis TikTok blijft intact tot 12 november", zei Ross tegen Fox Business. "Als er op 12 november geen deal is onder de bepalingen van de oude order, dan zou TikTok ook, voor alle praktische doeleinden, worden gesloten."


Trump voert de afgelopen weken oorlog tegen TikTok en maakte op grond van mogelijke nationale veiligheidsredenen bezwaar tegen zoveel gegevens over miljoenen gebruikers die toegankelijk zijn voor een Chinees bedrijf dat verplicht zou kunnen zijn om die gegevens aan de Chinese overheid over te dragen.


In augustus gaf Trump de eigenaar van TikTok, ByteDance, de opdracht om de app aan een Amerikaans bedrijf te verkopen, hoewel de exacte deadline voor de verkoop enigszins onduidelijk was. Maar nu maakt een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Handel duidelijk dat de app vanaf aanstaande zondag wordt verboden.


Het aanstaande verbod is van toepassing op chatservice WeChat en op TikTok, zoals gedetailleerd in de verklaring:“Vanaf 20 september 2020 zijn de volgende transacties verboden:


Elke dienstverlening voor het distribueren of onderhouden van de WeChat- of TikTok-mobiele applicaties, samenstellende code of applicatie-updates via een online winkel voor mobiele applicaties in de VS;


Elke levering van diensten via de mobiele WeChat-applicatie met als doel geld over te maken of betalingen te verwerken binnen de VS.


Vanaf 20 september 2020 zijn voor WeChat en vanaf 12 november 2020 voor TikTok de volgende transacties verboden:


1 Elke levering van internethostingservices die de werking of optimalisatie van de mobiele applicatie in de VS mogelijk maken;


2 Elke levering van netwerkdiensten voor het leveren van inhoud die de werking of optimalisatie van de mobiele applicatie in de VS mogelijk maakt;


3 Elke voorziening die rechtstreeks is gecontracteerd of geregeld via internettransit- of peeringdiensten die de functie of optimalisatie van de mobiele applicatie binnen de VS mogelijk maken;


4 Elk gebruik van de samenstellende code, functies of services van de mobiele applicatie bij het functioneren van software of services die zijn ontwikkeld en / of toegankelijk zijn binnen de VS "


Dit betekent dat de apps niet meer beschikbaar zullen zijn in de Apple App Store of de Google Play Store. Huidige gebruikers zouden de apps moeten kunnen blijven gebruiken, in ieder geval tot de deadline van november - dus als u zich in de VS bevindt en u deze apps in de toekomst wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat ze vandaag of morgen naar uw apparaat worden gedownload . Amerikaanse gebruikers kunnen de apps echter niet bijwerken via de app stores, wat in de toekomst voor problemen kan zorgen.


Dit verbod komt ondanks het sluiten van een deal tussen TikTok en het Amerikaanse bedrijf Oracle deze week, waardoor Oracle toezicht zou houden op de app en de manier waarop de gegevens worden gebruikt. Deze deal was blijkbaar onvoldoende om de zorgen van Trump weg te nemen.


"De acties van vandaag bewijzen eens te meer dat president Trump alles zal doen wat in zijn macht ligt om onze nationale veiligheid te garanderen en Amerikanen te beschermen tegen de bedreigingen van de Chinese Communistische Partij", zei Ross in de verklaring van het Ministerie van Handel.


"Op aanwijzing van de president hebben we ingrijpende maatregelen genomen om China's kwaadwillige verzameling van persoonsgegevens van Amerikaanse burgers te bestrijden, terwijl we onze nationale waarden, democratische, op regels gebaseerde normen en agressieve handhaving van Amerikaanse wet- en regelgeving promoten."6 views