• William

Door intern beleid ByteDance heeft Chinees personeel geen toegang meer tot TikTok data

Hoewel TikTok het afgelopen jaren enorm is gegroeid, blijven velen sceptisch over de app vanwege de twijfelachtige manier van modereren en data verspreiding in het verleden, waardoor er blootstelling aan de Chinese overheid is geweest.


Of die zorgen terecht zijn is moeilijk te zeggen. Wat zeker is is dat verschillende inlichtingendiensten en regeringen nog steeds twijfels hebben, en defensiemedewerkers in verschillende landen de app niet mogen gebruiken, omdat ze bang zijn dat deze gebruikt kan worden om hun activiteiten te volgen.


Iedere app die in Chinese handen is, zal onder de loep worden genomen en dat is waarschijnlijk wel zo verstandig als je kijkt naar de regelgeving waaronder ze werken.


Maar of TikTok voldoende zekerheid kan bieden dat de gegevens ervan veilig zijn, blijft vooralsnog de vraag. Deze week heeft ByteDance echter weer een stap in die richting gezet met een nieuwe, interne verandering die ervoor zorgt dat Chinees personeel geen toegang meer heeft tot TikTok-gegevens.


Volgens PingWest:


"Volgens bronnen betekent het nieuwe interne beleid dat werknemers die momenteel in China zijn en werken aan apps en services voor de thuismarkt, nu grotendeels geen toegang meer hebben tot "gevoelige gegevens" van ByteDance's reeks overzeese producten, inclusief TikTok. "


Dat betekent dat gegevens over gebruikers buiten China nu grotendeels niet beschikbaar zijn voor Chinees personeel.

Dat is wat de nieuwe TikTok Chief Information Security Officer Roland Cloutier zei in april te gaan doen, als onderdeel van zijn eerste stappen in de rol:


"Ons doel is om de toegang tot gegevens tussen regio's te minimaliseren, zodat bijvoorbeeld werknemers in de APAC-regio, waaronder China, zeer minimale toegang zullen hebben tot gebruikersgegevens uit de EU en de VS."


Natuurlijk is 'zeer minimaal' een relatieve term. Een crimineel heeft alleen 'zeer minimale' toegang tot een bankrekening nodig om iemand te beroven van alles wat ze hebben. In dit opzicht zal elke toegang, waarschijnlijk, een zekere zorg baren totdat TikTok definitief kan zeggen dat het geen TikTok-gebruikersdata aan de Chinese regering zal verstrekken, is het onder geen enkele voorwaarde moeilijk om het stigma van zich af te schudden.

Een in LA gevestigd nieuw ‘Transparency Center’ zal dit onderliggende probleem, dat TikTok, omdat het eigendom is van een Chinees bedrijf en volgens de Chinese cyberbeveiligingwet, op verzoek, gegevens moet verstrekken aan de Chinese regering, niet minder groot maken.


Dit wordt er geëist:


"Artikel 28 van [de Chinese] cyberbeveiligingswet stelt dat netwerkexploitanten "technische ondersteuning en assistentie" moeten verlenen aan overheidsinstanties die betrokken zijn bij de bescherming van de nationale veiligheid."


Bytedance zou, wanneer wordt verzocht, de Chinese regering volgens de wet moeten helpen. Sommige op China gebaseerde sociale platforms staan ​​onder nog strikter toezicht dan dit, zoals Baidu, Alibaba en Tencent. Zij worden gedwongen om spionnen van de politie aan te nemen "zodat ze gevoelige informatie, van onder andere werknemers - zonder eerlijk proces, kunnen doorspelen".De bezorgdheid dat TikTok-data bij de Chinese regering terechtkomt, is legitiem en zou iets moeten zijn waarmee iedereen die het platform gebruikt rekening moet houden.


Maar zoals eerder gezegd, heeft TikTok eraan gewerkt om deze kans kleiner te maken. Naast de bovengenoemde veranderingen heeft TikTok ook herhaaldelijk benadrukt dat het geen Amerikaanse gebruikersgegevens opslaat in China, waardoor de potentiële blootstelling verder wordt beperkt.

Meer recentelijk zei een woordvoerder van Bytedance dat het bedrijf nu zelfs is gevestigd in de Kaaiman Eilanden, als onderdeel van een andere poging om afstand te nemen van dergelijke zorgen.


Maar ondanks dit alles lijkt het nog steeds mogelijk te zijn dat Bytedance op verzoek op één of andere manier TikTok-data moet delen met de Chinese overheid. De combinatie van twijfelachtige processen rondom modereren (waarvan TikTok zegt dat het is opgelost) en vreemde rapporten over toegang tot microfoons van mensen wanneer ze de app niet gebruiken, dragen bij aan de voortdurende zorgen dat het gebruik van TikTok een risico met zich meebrengt.


Hoe specifiek dat risico voor jou is, hangt af van hoe je er zelf in staat en de informatie die je in de app wil delen. Hoewel TikTok er duidelijk werkt om de blootstelling van gegevens te verminderen, blijft er op dit moment wel enige bezorgdheid bestaan.


3 views