• William

India blokkeert 59 Chinese apps, waaronder TikTok

Na toenemende binnenlandse druk om goederen van Chinese makelij te boycotten, heeft de Indiase regering maandag opdracht gegeven 59 Chinese apps te blokkeren, waaronder TikTok, WeChat, Shareit en Clash of Kings.


De Indiase regering beschouwde de stap als het beschermen van persoonlijke informatie tegen wat zij 'kwaadaardige apps' noemde, die 'de soevereiniteit van India en de privacy van onze burgers schaden'.


Maar de spanningen tussen de twee nucleaire machten lopen al weken op, na een grensclash in de Himalaya waarbij Chinese troepen minstens 20 Indiase soldaten hebben gedood en een onbekend aantal Chinese soldaten is omgekomen. De Indiase premier Narendra Modi kreeg te maken met binnenlandse kritiek, die zijn sterke imago en verzoenende houding tegenover China ondermijnt, waar India sinds een oorlog in 1962 sporadisch tegen heeft gevochten.


"Terwijl de premier onlangs opriep tot zelfafhankelijkheid, was het de bedoeling geweest om capaciteit op te bouwen en geen producten van de op één na grootste handelspartner van India te boycotten", vertelde Abhishek Baxi, een technologiejournalist en digitale consultant, aan BuzzFeed News. "Hoewel actie tegen smartphonemerken te veel zou zijn om te doen, is het verbieden van apps een laaghangend fruit voor politieke houding."


Onder de 59 apps zijn enkele van de populairste en meest controversiële van het land. Vanaf juni 2019, de meest recente datum waarvoor informatie beschikbaar was, werd de app voor het delen van video's TikTok gebruikt door naar schatting 200 miljoen mensen in het land vanaf oktober 2019. (Tiktok heeft geen recentere gebruikersnummers voor het land aangekondigd.) In april 2019 verbood India de app iets meer dan een week vanwege zorgen over kinderpornografie.


Zoals uit het verbod bleek, is het beperken van de apps niet zo eenvoudig als een regeringsbesluit. Het vereist de medewerking van Google en Apple, die de winkels runnen waar de apps worden verkocht. Maandag hadden die bedrijven niet aangegeven of ze al dan niet aan de bestelling zouden voldoen. Apple en Google hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.


Op dinsdagavond gaf TikTok een verklaring af waarin stond dat de leidinggevenden van het bedrijf waren "uitgenodigd om met de betrokken belanghebbenden van de overheid af te spreken voor een gelegenheid om te reageren en toelichtingen in te dienen".

Eerder deze maand verwijderde Google een app genaamd 'China-apps verwijderen' uit de Play Store in India, die 4,7 miljoen keer was gedownload en die beweerde de telefoons van mensen te scannen op Chinese apps en ze te verwijderen.


De eigenaar van TikTok, ByteDance, is een van 's werelds meest waardevolle bedrijven, met een waarde van meer dan $ 100 miljard vanaf mei, volgens Business Insider. Met zijn hoofdkantoor in Beijing is het ook een van de belangrijkste vectoren van Chinese soft power, en de populariteit ervan doet wereldwijd zorgen rijzen, onder meer van Amerikaanse senatoren, Egyptische rechtbanken en Australische toezichthouders.


"Dit is niet alleen specifiek voor India", zegt Abhijeet Mukherjee, de oprichter van Guiding Tech. "Er is groeiende onvrede over hoe sommige van dergelijke apps 'waarschijnlijk' de grens overschrijden."


Onder het verbod bevonden zich ook het groepschatplatform WeChat, eigendom van het Chinese conglomeraat Tencent, de mobiele game Clash of Kings en de app voor het delen van bestanden ShareIt, waarvan BuzzFeed News in februari meldde dat het door Kasjmiri's werd gebruikt om een ​​internetstop van de Indiase regering te omzeilen . Verschillende prominente apps in Chinese handen waren niet inbegrepen, waaronder bepaalde apps van de Chinese e-commerce gigant Alibaba.


Ondanks de liberalisering van haar beleid van buitenlandse directe investeringen onder Modi, is de Indiase regering onlangs van koers veranderd. In april verwierf de Chinese centrale bank een belang van 1,01% in de grootste woningfinancier van India, waarna de Indiase regering een nieuw beleid aankondigde om de Chinese investeringen in Indiase bedrijven te verminderen. Hoewel de Chinese investeringen in India klein zijn, is het kapitaal onevenredig geconcentreerd in de technische industrie, met grote belangen in 18 van de 30 grootste startups.

9 views