• William

Hoe Boogaloo groepen blijven bestaan ​​en zich verspreiden op Facebook

Een nieuw rapport van de waakhondorganisatie, het Tech Transparency Project beweert dat Facebook heeft gefaald in een beloofd hardhandig optreden tegen de zogenaamde "Boogaloo beweging" vanwege een trage en ondoelmatige reactie.


De Boogaloo beweging is een los netwerk van aan de blanke macht gelieerde sociale mediagroepen die oproepen tot een tweede burgeroorlog, of er zeer zeker van zijn dat er een gaat gebeuren. Volgens het Southern Poverty Law Center wordt de term Boogaloo tegenwoordig "regelmatig gebruikt door blanke nationalisten en neonazi's die de samenleving in chaos willen zien afdalen, zodat ze aan de macht kunnen komen en een nieuwe fascistische staat kunnen opbouwen." De term "boogaloo" is gecoöpteerd uit de beruchte film "Breakin’ 2: Electric Boogaloo uit 1984 ".

Facebook kondigde op 30 juni aan dat alle groepen die zijn aangesloten bij het Boogaloo-netwerk zouden worden verboden, en zei in een blogpost dat het sociale netwerk vanaf die dag "220 Facebook-accounts, 95 Instagram accounts, 28 pagina's en 106 groepen had verwijderd die momenteel vormen het netwerk. "


Volgens het Tech Transparency Project en zoals ook gerapporteerd door The Verge, zijn er sinds 30 juni ongeveer 110 nieuwe Boogaloo-gerelateerde Facebook-groepen opgericht. Veel van deze groepen hadden meer dan 1000 leden, aldus het rapport.


Deze nieuwe groepen hebben in veel gevallen een nieuwe naam gekregen, verscholen zich achter de namen van populaire kinderprogramma's zoals Open Season, veranderden de naam van hun groep om de namen van grote mediakanalen na te bootsen, of gebruikten woorden die vergelijkbaar klinken als 'Boojahideen', of 'Big Luau', om voor buitenstaanders onleesbaar te zijn, maar toch duidelijk voor degenen die het weten, zoals in het rapport staat.


In feite is de uitdrukking 'Big Luau' zo populair geworden dat het Hawaiiaanse luau-bloemenpatroon een symbool van de beweging is geworden: aanhangers van de Boogaloo-beweging zullen vaak worden gezien bij rechtse protesten of bijeenkomsten met Hawaiiaanse overhemden of met een streep van Hawaiiaanse bloemen in Amerikaanse vlaggen.


Deze groepen hebben ook tips gedeeld over het maken van bommen en molotovcocktails, activiteiten die niet gereguleerd waren.

11 views