• William

Het universum van social media in 2020

De social mediaruimte evolueert altijd, en dit jaar heeft deze een aanzienlijke groei gekend doordat onze persoonlijke sociale interacties beperkt zijn en mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren om in contact te blijven met de rest van de wereld.


Dat heeft onze afhankelijkheid van sociale media en berichten-apps versneld, en hoewel je zou verwachten dat dit op een gegeven moment zal afnemen zodra we in staat zijn om terug te keren naar een normaal niveau, is die groei nog steeds grotendeels in lijn met wat we hebben gezien de afgelopen tien jaar. Steeds meer mensen worden afhankelijker van sociale netwerken, wat zowel positieve als negatieve aspecten heeft.


Maar hoe dan ook, de enorme gebruikscijfers vallen niet te ontkennen - sociale media, hoe je het ook bekijkt, hebben het moderne medialandschap veranderd.


Om hierover meer context te bieden, heeft het team van Visual Capitalist onlangs deze infographic samengesteld die een schaalvergelijking biedt van elk van de grote sociale netwerken door planeten als visuele gids te gebruiken. En hoewel de cijfers hier zijn gepubliceerd vóór de meest recente updates van elk netwerk (Facebook heeft nu bijvoorbeeld 2,7 miljard maandelijkse gebruikers, terwijl Pinterest 416 miljoen MAU heeft), is de basisvergelijking nog steeds up-to-date. Waar elk netwerk is geplaatst, is waar het binnen deze schaal zou moeten zijn.


Interessant ook om de opkomst van TikTok op te merken, die in deze grafiek wordt vermeld met 800 miljoen MAU. Dat was waarschijnlijk voordat de app in India werd afgesloten - recentere cijfers schatten TikTok op 689 miljoen MAU. Maar toch is de groei van de app binnen deze schaal enorm, wat het potentieel ervan onderstreept.


Absoluut enkele interessante aandachtspunten - bekijk de volledige infographic hieronder.


7 views