• William

Facebook zal veel medewerkers permanent thuis laten werken

Facebook zal veel werknemers in staat stellen om permanent vanuit huis te werken. Maar er zit een addertje onder het gras: Ze zijn misschien niet in staat om hun grote Silicon Valley salarissen in meer betaalbare delen van het land te houden.

Mark Zuckerberg, de president van Facebook, vertelde de werknemers tijdens een personeelsvergadering die werd gelivestreamed op zijn Facebook-pagina dat binnen een decennium maar liefst de helft van de meer dan 48.000 werknemers van het bedrijf van huis uit zou werken.

"Het is duidelijk dat Covid veel over ons leven heeft veranderd, en dat geldt zeker ook voor de manier waarop de meesten van ons werken," zei Zuckerberg. "Nu we uit deze periode komen, verwacht ik dat werk op afstand ook een groeiende trend zal zijn."

De beslissing van Facebook, de eerste van de grootste technische bedrijven, is een grote verandering voor een bedrijfscultuur die is opgebouwd rond het binnenhalen van werknemers in gigantische kantoren en ze daar te houden. Met behulp van gratis pendelbussen, gratis cafetaria's en persoonlijke diensten zoals de stomerij, hebben technologiebedrijven in de loop der jaren zoveel mogelijk gedaan om werknemers weinig reden te geven om naar huis te gaan, laat staan om het kantoor te vermijden.

Als andere gigantische bedrijven dit voorbeeld volgen, kan de technische werkgelegenheid beginnen te verschuiven van dure hubs als Silicon Valley, Seattle en New York. De optie om thuis te werken zou ook meer reden kunnen zijn voor techneuten die klagen dat hun benijdenswaardige salarissen nog steeds niet genoeg zijn om een huis in San Francisco of San Jose te kopen om te overwegen zich in andere delen van het land te vestigen.

De aankondiging van Zuckerberg volgde op soortgelijke besluiten op Twitter en het betalingsbedrijf Square, beide geleid door Jack Dorsey. De heer Dorsey zei vorige week dat de werknemers van zijn bedrijven voor onbepaalde tijd vanuit huis zouden mogen werken. Bij Google hebben de werknemers te horen gekregen dat ze van thuis uit kunnen werken tot het einde van het jaar, maar het bedrijf heeft geen aanwijzingen gegeven over permanente plannen.

Er zijn tekenen dat werken op afstand populair is onder technologen. Na de aankondiging van de heer Dorsey, Google zoekt naar "Twitter banen" spijkers met koppen, volgens Google Trends.

Aaron Levie, de chief executive van het bedrijf voor bedrijfstechnologie, schreef op Twitter dat "de push die rond het werk op afstand gebeurt, zo spel-veranderend is voor de toekomst van de technologie als de lancering van de iPhone" meer dan een decennium geleden.

De stafmedewerkers van technologie hebben lang geloofd dat de mededeling van persoon tot persoon een groot deel van de creativiteit was die in het produceren van populaire producten ging. Zij bouwden reusachtige campussen die dat geloof weerspiegelden, van de sierlijke kantoren van Apple, Google en Facebook in Silicon Valley tot het nieuwe hoofdkwartier van Amazone's in Seattle.

Toch probeerden de grootste technologiebedrijven zich buiten hun hoofdkantoren uit te breiden voordat de pandemie uitbrak, zoals een oudere generatie bedrijven als Intel dat had gedaan. Amazon, bijvoorbeeld, is van plan om een tweede hoofdkwartier te openen in Virginia. De coronavirus pandemie zou die plannen kunnen versnellen.

"Voordat het virus gebeurde, ging een groot deel van de discussie over de technologiesector over hoe mensen naar hun werk te brengen en betaalbare woningen te creëren," zei Robert Silverman, een professor in stedelijke en regionale planning aan de State University of New York in Buffalo. "Dit is een soort van natuurlijke progressie."

Een uittocht van werknemers uit de grootste technische centra in de stad, gecombineerd met ontslagen, zou dramatische lokale gevolgen kunnen hebben. De huisvestingskosten in het Baaigebied, bijvoorbeeld, zijn gedaald sinds het begin van de pandemie, volgens de huurfirma Zumper. De huurprijzen in San Francisco zijn in april met 7 procent gedaald en zijn in het Menlo Park, het huis van Facebook, met 15 procent gedaald.

Zuckerberg maakte zich lang zorgen dat werknemers die op afstand werkten hun productiviteit zouden verliezen. Facebook verstrekte ooit contante bonussen aan werknemers die binnen 10 mijl van het hoofdkantoor woonden. In 2018 breidde Facebook zijn hoofdcampus uit met uitgebreide nieuwe kantoren, ontworpen door de sterarchitect Frank Gehry, waaronder een 3,6 hectare grote daktuin met meer dan 200 bomen.

Vorig jaar begon Facebook te verhuizen naar een 43 verdiepingen tellende kantoortoren die het had gehuurd in San Francisco, en het bedrijf is naar verluidt nog steeds in gesprek voor een belangrijke kantooruitbreiding in New York.

In maart dwong de lockdown van het coronavirus bedrijven om werknemers naar huis te sturen. Veel technische bedrijven, waaronder Facebook, hebben hun kantoren leeggemaakt voordat de lokale shelter-in-place-orders werden geplaatst.

Nu, meer dan twee maanden later, ontdekken leidinggevenden dat hun thuiswerkers beter presteerden dan verwacht. Zuckerberg zei dat de werknemers geconcentreerd bleven, ook al werkten ze van huis uit.

Facebook zal beginnen met het aannemen van senior ingenieurs om op afstand te werken, en dan de huidige werknemers toestaan om toestemming te vragen om vanuit huis te werken als ze positieve prestatiebeoordelingen hebben.

Vanaf januari zal de werknemerscompensatie van Facebook worden aangepast op basis van de kosten van levensonderhoud op de locaties waar de werknemers kiezen om te wonen. Facebook zal ervoor zorgen dat werknemers eerlijk zijn over hun locatie door te controleren waar ze inloggen op interne systemen, zei hij.

Tot dusver zijn Facebook, Square en Twitter veel agressiever dan hun tegenhangers in de branche. Hun werk wordt meestal gedaan in softwarecode, die op afstand kan worden afgehandeld.

Bij Apple daarentegen zijn veel werknemers hardware-ingenieurs die in het laboratorium van het bedrijf moeten zijn, vooral vanwege de geheimhouding van het bedrijf rond zijn producten. Tim Cook, de CEO van Apple, zei in april dat het hoofdkantoor van het bedrijf in Silicon Valley tot ten minste juni gesloten zal zijn en heeft die tijdlijn niet bijgewerkt.

Start-ups kunnen het ook moeilijk vinden om personeel op afstand te beheren. Door werknemers in het Midwesten te laten wonen, kunnen de kosten laag blijven, maar Silicon Valley heeft een gigantische talentenpool waaruit startups hun werknemers halen. Ook verwachten veel durfkapitalisten, voornamelijk gevestigd in Silicon Valley en San Francisco, dat de bedrijven waarin ze investeren in de buurt gevestigd zijn.

Bij Snap, de maker van Snapchat in Los Angeles, mogen werknemers tot en met september thuis werken. Evan Spiegel, CEO van Snap, zei in een interview dat hij de situatie regelmatig opnieuw beoordeelt en advies van gezondheidsautoriteiten overweegt over wanneer hij moet heropenen.

"Mensen willen zekerheid en er is enorm veel druk als leider om definitieve uitspraken te doen", zei Spiegel woensdag. "Ik vind het belangrijk dat we flexibel blijven in een situatie die snel verandert."

8 views