• William

Facebook zal berichten van staat gecontroleerde media labelen om desinformatie te bestrijden

Vanaf vandaag zal Facebook berichten van de door staat gecontroleerde media op het sociale netwerk labelen. Het bedrijf kondigde dit voor het eerst aan in oktober, als onderdeel van grotere inspanningen om desinformatie tijdens verkiezingen te bestrijden.

In een bericht waarin de update werd aangekondigd, zei Facebook:


We bieden meer transparantie aan deze uitgevers omdat ze de invloed van een mediaorganisatie combineren met de strategische steun van een staat, en we vinden dat mensen moeten weten of het nieuws dat ze lezen afkomstig is van een publicatie die mogelijk onder invloed is van een regering.


Facebook zei ook dat het advertenties zou gaan labelen. Ze 'adverteren zelden in de VS', maar het bedrijf zal ook voorkomen dat dergelijke advertenties in het land worden weergegeven vóór de verkiezingen van november 2020.


In de VS verschijnen de labels rechtstreeks in de feeds van gebruikers, terwijl ze in de rest van de wereld worden weergegeven op Pages, het gedeelte Page Transparency en de paginaweergave van de advertentiebibliotheek.


Facebook zegt er wordt gelabeld door "meer dan 65 experts over de hele wereld te raadplegen die gespecialiseerd zijn in media, governance en mensenrechten en ontwikkeling".


Wat als 'door de staat gecontroleerd' wordt beschouwd, gaat verder dan overheidsfinanciering, waarbij Facebook factoren beoordeelt zoals de eigendomsstructuur van een publicatie, redactionele richtlijnen, ontbrekende verklaringen, nationale wetten en meer. Organisaties hebben echter de mogelijkheid om het label aan te spreken.


Facebook zegt dat het begint met een paar labels tegelijk, en dat er in de loop van de tijd meer moeten worden toegevoegd, omdat het zijn aanpak verfijnt. Het is bemoedigend om te zien dat het bedrijf sterkere stappen neemt om desinformatie te voorkomen. Als het nu maar hetzelfde zou kunnen doen voor aansporingen tot geweld door wereldleiders ...


4 views