• Esther

Facebook voegt Wikipedia Knowledge Panel toe aan zoekresultaten

Verschillende gebruikers hebben een Wikipedia Knowledge Panel gerapporteerd. Facebook lijkt meer inzicht te willen geven in bepaalde zoekopdrachten, door te linken naar Wikipedia.Zoals hierboven te zien is in dit voorbeeld van gebruiker JC Van Zijl (en gedeeld door Matt Navarra), toont het nieuwe paneel een samenvatting van de belangrijkste informatie van Wikipedia, inclusief biografische informatie (voor mensen) en een link naar een officieel Instagram-account, én met gerelateerde onderwerpen.

Hier is nog een voorbeeld, gedeeld door gebruiker Giulio S.

De toevoeging lijkt erg op Google's Knowledge Panels, die in 2012 gelanceerd werden, en bevat grotendeels ook Wikipedia-info. Vermeldingen in het Facebook Knowlegde Panel hebben verschillende , waaronder het bieden van contextueel inzicht, het langer op het platform houden van gebruikers en meer zichtbaarheid heven op het net.


Wat betreft Facebook kan het handig zijn om extra informatie te krijgen over bepaalde personen. Zo kan het Wikipedia Knowlegde Panel laten zien of iemand een bekende activist is of bijvoorbeeld lid van een controversiële groep, zo kunnen gebruikers beter inschatten hoeveel waarde de gelezen informatie heeft.


Het kan ook dienen als een hulpmiddel voor het controleren van feiten.

Zoek je bijvoorbeeld op 5G , dan highlight Facebook een Wikipedia-link, die mensen zou kunnen helpen betere en meer onderbouwde informatie over de technologie te vinden in tegenstelling tot het simpel weergeven van een lijst met de meest gedeelde berichten over samenzweringtheorieën.

Door het verspreiden van verkeerde informatie is Facebook in het verleden in de problemen gekomen. Het algoritme van Facebook is zo ontworpen dat het inspeelt op de hoeveelheid interactie. Wanneer er bij berichten en updates over samenzweringstheorieën (zoals in de video hieronder) veel gediscussieerd wordt dan zal dat op Facebook meer opvallen dan bijvoorbeeld een bericht over een wetenschappelijk onderbouwd artikel over 5G.


Dit was het tweede resultaat dat Facebook liet zien met de zoekterm '5G'. Zoals je kunt zien trekt dit heel wat bekijks.


Misschien zal het toevoegen van de Wikipedia-links zorgen dat er meer betrouwbare informatie op Facebook te vinden zal zijn en misinformatie minder gedeeld zal gaan worden.


We hebben Facebook gevraagd om meer informatie over de testen en wanneer deze toevoeging voor iedereen beschikbaar zal zijn. Tot nu toe is deze toevoeging maar voor enkele Europese gebruikers beschikbaar.


https://www.socialmediatoday.com/news/facebook-adds-wikipedia-knowledge-boxes-in-search-results/579510/
5 views