• William

Facebook stopt na de Amerikaanse verkiezingen voor onbepaalde tijd met politieke ads

Facebook gaat een tijdelijk verbod op politieke advertenties afdwingen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, omdat het zich schrap zet voor een controversiële avond die misschien niet eindigt met een definitieve winnaar. "We zijn van plan om tijdelijk alle advertenties over sociale kwesties, verkiezingen of politieke advertenties in de VS te stoppen nadat de peilingen op 3 november zijn gesloten, om de kans op verwarring of misbruik te verkleinen."

Facebook breidt zijn verbod op politieke advertenties uit


De advertentie-black-out van Facebook volgt op een verklaring in september dat het sociale netwerk in de week voor de stemming op 3 november geen nieuwe politieke advertentiecampagnes zou accepteren.


Die maatregel werd algemeen als onvoldoende beschouwd gezien de mate van vijandigheid in de huidige Amerikaanse politiek. De verontwaardiging leidde tot een vervolgdecreet van Zuckerberg dat het netwerk alle advertenties zou verbieden die de stemming wilden ‘de- legitimeren’.


Facebook voelt een dreigende PR ramp, vergelijkbaar met die van 2016 en is nu zelfs nog verder gegaan door sociale, electorale en politieke advertenties te verbieden tot nader order na de stemming, in afwachting van een langdurige periode van onzekerheid na het tellen.
Dus wat doet Facebook?


De wijzigingen worden aangekondigd als een mechanisme voor Facebook om ‘de integriteit’ van de Amerikaanse democratie te beschermen door ‘buitenlandse inmenging, verkeerde informatie en onderdrukking van kiezers te bestrijden’.


Er is geen tijdlijn gegeven voor het opheffen van het advertentieverbod, hoewel Facebook heeft beloofd adverteerders op de hoogte te stellen wanneer het beleid wordt opgeheven.


Facebook heeft ook gezworen alle aansporingen voor mensen om deel te nemen aan opiniepeilingen die ‘gemilitariseerde taal’ gebruiken of die een onuitgesproken doel van het intimideren van kiezers impliceren, te verwijderen.


De social mediagigant zal van elke kandidaat of partijen die voortijdige claims van de overwinning maken voorafgaand aan een officiële stemming, dat zeker annoteren met geverifieerde bronnen.


Een van de doelwitten van Facebook is de pro-Trump QAnon groep, die wordt beschreven als een ‘gemilitariseerde sociale beweging’.


Het is onzeker of deze actie voldoende zal zijn om verkiezingschaos het hoofd te bieden, maar met president Donald Trump heeft hij al de toon gezet door te weigeren zich in te zetten voor een vreedzame machtsoverdracht.


De democratische uitdager Joe Biden heeft kritiek geleverd op Facebook omdat het nalaat op te treden tegen nepnieuwsartikelen rond het stemmen via mail-in, waarbij hij het moderatiebeleid hekelde als een ‘regressie’.

6 views