• William

Facebook stopt met mislukte TikTok clone, heeft nog een andere TikTok clone klaar staan

Facebook onthulde deze week dat het twee van zijn experimentele apps afsluit, waaronder de eerste TikTok clone ooit. Maar maak je geen zorgen, Facebook geeft zijn gebruikelijke trucs niet op; er wacht nog een TikTok clone in de coulissen.


In het bijzonder zijn de twee apps die Facebook sluit, Lasso, de eerder genoemde TikTok clone en Hobbi, een Pinterest-lookalike. Beide zijn ontwikkeld door het New Product Experimentation team van Facebook en zijn de afgelopen jaren uitgebracht. Beiden werden onmiddellijk genoemd vanwege hun overeenkomsten met andere apps, zelfs de positieve recensies voor Lasso vergelijken het met TikTok.


Ik denk dat ik Facebook niet echt te hard kan beoordelen voor de pogingen om de gimmicks van andere platforms te kopieren; het werkte, en glorieus, in het geval van Instagram en Snapchat. Het mag geen verrassing zijn dat het bedrijf dezelfde truc opnieuw probeert. Maar misschien was dit een keer te veel? Ik kan aan de ene kant de keren noemen dat ik iemand zelfs maar over Lasso heb horen praten - geen handen als we buiten mijn werk tellen.


In plaats daarvan lijkt Facebook zijn middelen in zijn Instagram gebaseerde TikTok-concurrent Reels te steken. Dit is geen aparte app, maar een functie binnen Instagram waarmee gebruikers korte video's op muziek kunnen filmen. Het is niet de enige in dit streven: YouTube lanceert een vergelijkbare functie in een flagrante poging om de TikTok bezoekers aan te spreken.


Verschillende staatshoofden op social media, waaronder Sheryl Sandberg van Facebook, hebben een afkeer van TikTok en zijn moederbedrijf uitgesproken. Terwijl een aantal van hen het hebben verkleed als angst voor de veiligheid en privacy van zijn gebruikers, liet Sandberg in een interview weten wat waarschijnlijk de echte bron van vijandigheid is: de snelle opkomst van TikTok heeft de toevoer van jonge mensen op Facebook opgesplitst. Sandberg gaf zelfs toe dat haar kinderen grote TikTok-gebruikers zijn.


De enige reden waarom ik denk dat Reels enig succes zal zien, is dat regeringen over de hele wereld TikTok hard aanpakken. De app is verboden in India, terwijl hij naar verluidt ook wordt onderworpen aan een nationale veiligheidsbeoordeling in de VS. Er is ook een kans dat sommige gebruikers het waarderen dat de functie in een bekende app wordt ingebakken in plaats van dat ze een aparte app moeten gebruiken - maar ik heb het gevoel dat TikTok de primaire sociale app is voor veel jonge mensen, die zich niet druk zullen maken over de nieuwe Instagram functie.

10 views