• William

Facebook onderneemt actie tegen QAnon en treft daarmee duizenden groepen

Nadat uit een recent rapport bleek dat Facebook duizenden groepen en pagina's host, met miljoenen leden en volgers, die de gevaarlijke QAnon samenzweringstheorie ondersteunen, heeft Facebook vandaag aangekondigd actie te ondernemen door een breed scala aan verbonden entiteiten te verwijderen of te beperken, en het bijwerken van de regels om de inhoud van QAnon aan te pakken.

Volgens Facebook:


"Vandaag ondernemen we actie tegen Facebook-pagina's, groepen en Instagram-accounts die zijn gekoppeld aan offline anarchistische groepen die gewelddadige acties steunen tijdens protesten, Amerikaanse militieorganisaties en QAnon. [We] breiden ons beleid inzake gevaarlijke individuen en organisaties ook uit om organisaties aan te pakken. en bewegingen die aanzienlijke risico's voor de openbare veiligheid hebben aangetoond, maar die niet voldoen aan de strenge criteria om te worden aangemerkt als een gevaarlijke organisatie en uitgesloten van enige aanwezigheid op ons platform. "


En zoals opgemerkt, zal de verandering van invloed zijn op veel accounts, Facebook zegt dat:


Meer dan 790 groepen zijn beëindigd


100 pagina's zijn verboden


1.500 advertenties die aan QAnon zijn gekoppeld, zijn geblokkeerd


300 gerelateerde hashtags op Facebook en Instagram zijn ook geblokkeerd


Meer dan 1.950 groepen en 440 pagina's op Facebook zijn beperkt, evenals meer dan 10.000 gerelateerde Instagram-accounts


De aankondiging is veelbetekenend, gezien de stilzwijgende facilitering van dergelijke bewegingen door Facebook in de loop van de tijd.


Zoals opgemerkt door NBC News:


"Facebook was de sleutel tot de groei van QAnon, grotendeels dankzij de Groups-functie van het platform, die ook een aanzienlijke toename in het gebruik heeft gezien sinds het sociale netwerk dit in 2017 begon te benadrukken."


QAnon heeft online een fervente aanhang gekregen omdat hij naar verluidt geheime inzichten deelt over de voortdurende strijd van de Trump administratie tegen de 'deep state', een verzameling elite zakenmensen en beroemdheden die, zegt de groep, in het geheim de wereld beheersen.


De groep is de laatste tijd problematischer geworden als gevolg van koppelingen met verschillende gewelddadige incidenten en bedreigingen, die ertoe hebben geleid dat de FBI QAnon in augustus vorig jaar heeft aangewezen als potentiële binnenlandse terroristische dreiging.


Het besluit van Facebook om de inhoud van QAnon hard aan te pakken volgt op de aankondiging van Twitter vorige maand, terwijl andere platforms zoals Reddit ook actie hebben ondernomen tegen de groep.


De veranderingen komen ook naarmate Facebook meer aandacht krijgt voor zijn rol bij het vergemakkelijken van de verspreiding van haatzaaiende uitlatingen online. Vorige maand leidden burgerrechtenactivisten een boycot van Facebook advertenties uit protest tegen het besluit van het bedrijf om de haatzaaiende uitlatingen van de Amerikaanse president Donald Trump niet te verwijderen.


En met een dreigende verdeeldheid in de Amerikaanse verkiezingen, moet Facebook ervoor zorgen dat het er alles aan doet om de spanningen waar mogelijk te verminderen, vooral met betrekking tot geloofwaardige bedreigingen.


Maar het is niet een volledige eliminatie van QAnon en gerelateerde discussie.


"Hoewel we mensen toestaan ​​inhoud te plaatsen die deze bewegingen en groepen ondersteunt, zolang ze ons inhoudsbeleid niet anderszins schenden, zullen we hun mogelijkheden om zich op ons platform te organiseren, beperken."


Het lijkt erop dat Facebook hier een hardere houding zou moeten aannemen, maar het wil ook, zoals altijd, vermijden de scheidsrechter te zijn van wat acceptabel is en wat niet, en daarom probeert het de discussie voort te zetten.


Facebook zegt dat het zijn opsporings- en handhavingsinspanningen zal blijven verbeteren door 'specifieke terminologie en symboliek die door supporters wordt gebruikt te bestuderen' om de sleuteltaal en markeringen in dergelijke berichten te identificeren.


Het is niet perfect, maar het is een belangrijke stap voor Facebook, vooral gezien het enorme bereik van het platform en het potentieel om gevaarlijke berichten te versterken.

5 views