• Esther

Facebook News breidt uit en voegt lokaal nieuws toe in nieuwe tool

Na het lanceren van enkele testen in de herfst heeft Facebook, voor gebruikers in de VS, dit voorjaar een nieuwe tab voor lokaal nieuws toegevoegd.

Facebook News brengt alleen nieuws van betrouwbare bronnen en gebruikt algoritmen om het nieuws dat de gebruiker ziet te personaliseren.


Omdat er op social networks steeds meer gecontroleerd op nepnieuws, komt Facebook met de News tab. Uitgevers die voldoen aan een integriteitscheck komen op een lijst die ontwikkeld is samen met journalisten.

De lijst is in het leven geroepen om uitgevers te elimineren die nepnieuws en clickbait delen. Het tabblad wordt gedeeltelijk bepaald door algoritmen en deels door menselijke toezichthouders. De ‘topverhalen’ die worden vermeld in de eerste subsectie van het nieuwe tabblad worden door journalisten geselecteerd.Facebook liet Digital Trends weten dat het tabblad Today binnenkort zal worden opgenomen in het tabblad News om lokaal en nationaal nieuws op één locatie te laten zien. Het sociale netwerk zegt ook dat het bezig is met het testen van nieuwsvideo’s.


Het tabblad News is bovenaan onderverdeeld in subsecties. De eerste sectie behandelt 'topnieuws', evenals veel voorkomende onderwerpen zoals sport en wetenschap. Een Local tabblad bovenaan verwijst gebruikers naar nieuws uit hun regio of uit een stad die is geselecteerd bij de instellingen. De secties kunnen ook met het nieuws veranderen; George Floyd Protests is bijvoorbeeld momenteel een speciaal tabblad.

Wanneer je het artikel niet interessant vindt, klik je op ‘Feedback over dit artikel geven’

en selecteer je de knop ‘Niet relevant voor mij’.


De News sectie bevat ook een handvol opties, toegankelijk door op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek te tikken. In het bovenste gedeelte kun je je stad instellen om lokaal nieuws te ontvangen. In het gedeelte met gecontroleerde inhoud kunnen gebruikers ervoor kiezen om de door journalisten gekozen verhalen te verwijderen en/of alleen verhalen te lezen die via algoritmen zijn geselecteerd.


Het bestrijden van nepnieuws is een voortdurende strijd voor het social media platform dat vaak wordt bekritiseerd vanwege het verspreiden van nepnieuws. En dat terwijl anderen ‘censuur’ schreeuwen, wanneer bepaalde inhoud wordt verwijderd.

Het zou kunnen helpen om nieuws uit een lijst met betrouwbare bronnen te halen, maar de nieuwe lancering heeft geen invloed op artikelen die worden gedeeld in de nieuwsfeed.

Veel gebruikers gaan rechtstreeks naar de nieuwsfeed en de locatie van het News tabblad, in het instellingenmenu, kan betekenen dat sommige gebruikers van het bestaan ervan ​​niet eens afweten.https://www.digitaltrends.com/social-media/facebook-news-tab-local-launches/1 view