• William

Facebook lanceert cross-platform messaging op Instagram en Messenger

Facebook heeft de grootste stap tot nu toe genomen bij het integreren van de verschillende berichtenplatforms, waardoor geselecteerde gebruikers op Messenger en Instagram elkaar een app naar de app kunnen sturen. Naast de lancering van platformonafhankelijke berichtenuitwisseling, krijgt Instagram ook een grondige herziening van zijn DM systeem, dat zal worden uitgebreid met functies van Messenger.


Nieuwe Instagram berichtentools omvatten verdwijnende berichten, selfiestickers, aangepaste emoji, chatkleuren, nieuwe manieren om ongewenste berichten te blokkeren en de introductie van de functie Watch Together van Messenger, waarmee je video's met vrienden kunt bekijken tijdens een videogesprek.


Gebruikers kunnen de update weigeren als ze dat willen, maar Facebook gokt er ongetwijfeld op dat toegang tot nieuwe functies hen zal aanmoedigen om dat daadwerkelijk ook te doen.

Naast platformonafhankelijke berichten kunnen gebruikers op Instagram en Messenger ook gelijktijdig naar profielen in beide apps zoeken. Gebruikers kunnen zich afmelden voor deze functies als ze dat willen.


Het is echter onduidelijk wanneer en waar de platformonafhankelijke berichten van Instagram en Messenger beschikbaar zullen zijn. Volgens CNN wordt de functie momenteel "getest in geselecteerde markten en zal het de komende maanden wereldwijd worden uitgebreid". Er is geen openbare tijdlijn waarop Facebook mogelijk ook begint met het integreren van zijn andere messaging-kolos, WhatsApp.

Het nieuws maakt deel uit van een ambitieus plan dat in 2019 is opgesteld door Facebook-CEO Mark Zuckerberg om zijn social media imperium over te zetten van een imperium dat is gebaseerd op openbare ruimtes, naar een met een grotere focus op privécommunicatie. Zoals Zuckerberg in 2019 uitlegde, zijn "privéberichten, kortstondige verhalen en kleine groepen verreweg de snelst groeiende gebieden van online communicatie." Door berichten te integreren in zijn verschillende apps, die elk meer dan 1 miljard gebruikers hebben, hoopt Facebook zoveel mogelijk van deze markt te veroveren.


Eerdere stappen waren onder meer de lancering van een app voor kleine bedrijven waarmee ze pagina's en profielen op Facebook, Messenger en Instagram kunnen beheren, en een nieuwe Accounts Center tool waarmee iedereen zijn inloggegevens op verschillende Facebook eigendommen kan beheren.


Het combineren van deze diensten is een enorme infrastructuuruitdaging, vooral voor de komende integratie van WhatsApp, die end-to-end versleuteld is. Maar een groter obstakel kan komen van toezichthouders, die op hun hoede zijn voor de dominantie van Facebook op het gebied van mobiele berichten.


Na de aankondiging van Zuckerberg dat hij in 2019 zijn ambitie had om berichten op Instagram, WhatsApp en Messenger te integreren, riep Chris Hughes, medeoprichter van Facebook, het bedrijf op om uit elkaar te gaan. Hughes voerde aan dat Facebook een monopolie op social media is geworden, met gebruikers die niet in staat zijn om over te schakelen naar levensvatbare concurrenten. Een aantal prominente Amerikaanse politici, waaronder de huidige democratische presidentskandidaat Joe Biden, delen deze bezorgdheid. Facebook ondergaat momenteel ook antitrustonderzoeken in zowel de VS als de EU, waarbij Zuckerberg vorige maand voor de FTC getuigde.

6 views