• Esther

Facebook koopt aandelen van Indonesisch eCommerce 'super app' Gojek

Terwijl Facebook zich bezig blijft houden met vragen over hoe ze de inhoud van content beoordelen, is het platform ook druk bezig met het werven van zijn volgende miljard gebruikers. Facebook heeft namelijk laten weten dat zijn aandelen hebben gekocht van het Indonesische eCommerce 'super app' Gojek.Facebook:

"Sinds de lancering van de app in 2015 heeft Gojek honderdduizenden verkopers geholpen in contact te komen met meer dan 170 miljoen mensen in Zuidoost-Azië. Gojek faciliteert ieder jaar miljarden aan transacties en bezit de grootste e-wallet van Indonesië."


Zoals hierboven te zien in de screenshots faciliteert Gojek het kopen van eten, shoppen, vervoer en het doen van betalingen, en dat allemaal binnen een simpele app interface.


Het platform is een heel prominente rol gaan spelen in de regio, met een populatie van 270 miljoen inwoners dat langzaamaan online begint te komen en dus ook steeds meer in contact komt met de nog immer ontwikkelende digitale markt.


Deze stap zal ervoor zorgen dat Facebook mee kan liften in dit groeiende toekomstperspectief, met de mogelijkheid om geavanceerde digitale hulpmiddelen te bieden om meer Indonesische bedrijven te helpen de kansen van het digitale tijdperk te maximaliseren. Op deze manier kan Facebook zijn positie in die economie versterken en kan het meer mensen met elkaar in contact brengen en kan het zijn eigen eCommerce aanbod maximaliseren.


En zoals Facebook hierboven aangeeft zal het mee kunnen liften in het opkomende gebruik van digitaal betalen in de regio. Het ideaalbeeld zou zijn dat Facebook nu zijn Libra zou introduceren en het dominante betalingsplatform, van de regio wordt, maar Libra is nog in ontwikkeling, nog wel. Maar zelfs zonder Libra is Facebook al enige tijd hard aan het werk om Facebook Pay naar Indonesië te krijgen en deze investering in aandelen zullen daar zeker bij helpen.

Maar net zoals het bij India ging, gaat het groeien in Indonesië niet van een leien dakje. Veel Indonesische hogere ambtenaren zijn sceptisch over de social media gigant en zijn bedoelingen. En hoewel Whatsapp het meeste gebruikte berichten app is in het land, ervaart Facebook steeds weer opgelegde beperkingen door de Indonesische overheid


En dit maakt de investering in Gojek nog veel belangrijker. Door zich in te kopen in een lokaal bedrijf heeft Facebook direct de mogelijkheid in te haken op een heel belangrijk platform in de regie. Wat hen weer de mogelijkheid geeft hun eigen tools te lanceren en hun aanwezigheid in de markt aldaar te vergroten. .


Facebook heeft het in India enigszins hetzelfde aangepakt. Daar hebben ze aandelen ter waarde van $5,7 miljard aangekocht van de internet provider Reliance Jio. In plaats van hun eigen apps de op de markt te forceren, proberen ze zich in te kopen in bestaande platforms om zo sterker in de markt staan en dan hun tools te laten integreren in bestaande digitale eco-systemen.


Gezien het aantal mogelijke toekomstige gebruikers (850 miljoen internetgebruikers in 2022) zijn de groeimogelijkheden voor Facebook heel duidelijk. Het gaat heel interessant worden hoe Facebook het voor elkaar gaat krijgen om hun plannen daar te gaan verwezenlijken.


Als The Social Network het goed doet, kan het ze zeker de volgende miljard gebruikers opleveren en kan het ervoor zorgen dat Facebook het volgende belangrijke platform wordt dat de volgende fase van digitale evolutie in meer opkomende markten mogelijk maakt.


https://www.socialmediatoday.com/news/facebook-acquires-stake-in-indonesian-ecommerce-platform-gojek-expanding-p/579091/


9 views