• William

Facebook dreigt Europa te verlaten vanwege voorgestelde nieuwe regelgeving voor het delen van data

Hoewel alle ogen nu op TikTok zijn gericht vanwege de bezorgdheid dat het mogelijk gegevens over Amerikaanse burgers deelt met de Chinese regering, heeft de zaak mogelijk ook de toenemende wereldwijde bezorgdheid over datasoevereiniteit aan het licht gebracht, en de risico's die gepaard gaan met het delen van gebruikersgegevens tussen landen.

Eerder deze maand stuurde de privacyregelgever van de Europese Unie een voorlopig bevel naar Facebook waarin het werd opgeroepen om de gegevensoverdracht over zijn EU-gebruikers naar de VS op te schorten. Volgens het bevel maken EU-functionarissen zich steeds meer zorgen over mogelijke bewakingspraktijken van de Amerikaanse regering en proberen ze dit nu te beperken door de stroom van gebruikersinformatie te beperken.


Dat zou Facebook in wezen dwingen om EU-gebruikersgegevens in Europa te bewaren en nieuwe beperkingen op het delen van gegevens tussen landen in te voeren. Wat natuurlijk duur en restrictief zou zijn en de zaken voor Facebook steeds gecompliceerder zou maken.


En nu heeft Facebook een officieel antwoord gegeven dat het, als dergelijke regels worden geïmplementeerd, mogelijk gedwongen wordt om zowel Facebook als Instagram in Europa volledig te stoppen.


"Als het besluit wordt gehandhaafd," is het voor [Facebook] niet duidelijk hoe het in die omstandigheden de Facebook- en Instagram-diensten in de EU zou kunnen blijven leveren ", aldus Yvonne Cunnane, het hoofd van de gegevensbescherming van Facebook Ierland. associate general counsel. "


Facebook en Instagram hebben meer dan 410 miljoen gecombineerde gebruikers in de EU-regio, en theoretisch zouden ze allemaal de toegang tot beide platforms verliezen als Facebook deze dreiging zou doorzetten.


Dat is natuurlijk niet erg waarschijnlijk. Facebook zou niet alleen veel geld en marktaandeel verliezen, maar het zou ook een ingrijpende actie zijn als reactie op maatregelen op het gebied van gegevens privacy. In een waarschijnlijker scenario zou Facebook uiteindelijk gedwongen worden om datacenters voor de EU op te richten, wat het uiteindelijke resultaat zou kunnen zijn.


Maar het feit dat Facebook met een volledige terugtrekking dreigt, onderstreept de toenemende bezorgdheid over het delen van gegevens tussen landen.


Facebook dreigde onlangs met soortgelijke zaken in Australië, dat probeert nieuwe regelgeving in te voeren die zowel Facebook als Google zou dwingen Australische nieuwsuitgevers te betalen voor het gebruik van hun inhoud.


In reactie op de voorgestelde Australische regelgeving, die volgens Facebook 'contraproductief' is, heeft het bedrijf ook opgemerkt dat het ook:


"... stop met tegenzin om uitgevers en mensen in Australië toe te staan ​​lokaal en internationaal nieuws te delen op Facebook en Instagram."


Dat is niet hetzelfde als een volledige ban, maar de bedreigingsmatrix is ​​hetzelfde: als je strengere beperkingen wilt implementeren, stoppen we gewoon met het aanbieden van dat element.


In het Australische geval is het logischer: Facebook is niet afhankelijk van de inhoud van Australische uitgevers, en het elimineren van dergelijke inhoud van zijn service heeft waarschijnlijk geen significante gevolgen. Maar heel Europa afsnijden zou natuurlijk een veel grotere verschuiving zijn, en een die Facebook erg terughoudend zou zijn om te ondernemen.


Zoals opgemerkt, zal het meest waarschijnlijke uiteindelijke resultaat zijn dat Facebook mogelijk wordt gedwongen om specifieke datacenters in Europa te implementeren en nieuwe toegangsscheidingen te creëren om gebruikersgegevens in elke regio veilig te houden.


Wat echt de weg van de toekomst zou kunnen zijn in alle regio's. Dat zou niet alleen duidelijkere grenzen stellen met betrekking tot gegevens privacy, maar door nieuwe regelgeving in te voeren met betrekking tot gegevensscheiding voor apps van een bepaalde schaal, zou het er ook voor kunnen zorgen dat sociale platforms een eerlijk deel van de lokale belasting betalen, in plaats van gebruik te maken van regionale belastingparadijzen om volledige belastingverplichtingen in elk land te vermijden.


Dit is een hoofdthema in verschillende landen - en overigens de crux van de Australische perszaak. Alle grote technologieplatforms minimaliseren hun belastingverplichtingen waar ze kunnen door goedkopere landen te gebruiken om hun lokale datacenters en activiteiten te huisvesten. Maar als nieuwe regelgeving hen zou dwingen lokale gebruikersgegevens binnen elk land te bewaren, zou dat hen ook verplichten om in elk land een thuisbasis op te zetten, waardoor ze op de juiste manier zouden worden belast volgens de lokale wetten.


Dat is natuurlijk een veel complexere onderneming, en zoals opgemerkt, zouden er parameters moeten worden ingesteld rond de bedrijfsgrootte om beperkingen te voorkomen voor nieuwere apps die hun aanwezigheid willen vestigen. Maar nu er serieuze vragen worden opgeworpen over de manieren waarop gebruikersgegevens kunnen worden bewapend, in verschillende vormen, is het logisch dat meer regio's regels willen implementeren rond scheiding van gegevenstoegang.


En dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de ruimte.


De nieuwe regelgeving is voorgesteld en Facebook verzet zich er op de krachtigste manier tegen. Maar het is een interessante zaak om naar te kijken, die in de toekomst veel bredere implicaties zou kunnen hebben voor het bedrijf, en de technische sector in het algemeen.

9 views