• William

Facebook breidt zijn verbod op QAnon 'conspiracy theory' accounts uit

Facebook heeft een algemeen verbod op QAnon accounts aangekondigd in een poging om de inhoud die de radicale complottheoriegroep ondersteunt drastisch te verminderen.


De strenge maatregelen volgen op minder rigoureuze maatregelen van Facebook tegen QAnon in augustus 2020.

In een bericht op zijn site op dinsdag 6 oktober zei Facebook dat het vanaf hier alle Facebook pagina's, groepen en Instagram accounts die aan QAnon zijn gekoppeld, zal verwijderen. Het voegde eraan toe dat terwijl het verwijderingswerk nu begint, het proces tijd zal vergen en weken kan duren voordat het een merkbaar effect heeft.


"Ons Operations team van Dangerous Organisations zal dit beleid blijven handhaven en proactief inhoud detecteren voor verwijdering in plaats van te vertrouwen op gebruikersrapporten", zei het bedrijf in zijn bericht en voegde eraan toe: "Dit zijn specialisten die nieuwe evoluties bestuderen en reageren op nieuwe ontwikkelingen in 'violating content' van deze beweging en interne detecties hebben geleid tot betere aanknopingspunten bij het identificeren van deze 'violating content ' dan bij het doorzoeken van gebruikersrapporten. "


De robuustere actie die Facebook deze week ondernam, suggereert dat de zachtere maatregelen die het in augustus heeft genomen om de QAnon activiteit op zijn platform te beteugelen, niet het gewenste effect hebben gehad. Die maatregelen waren gericht op QAnon content die geweld promootte, en resulteerden in de verwijdering van meer dan 1.500 Facebook pagina's en groepen die verbonden waren met de 'extreemrechtse' complottheoriebeweging. Maar nu heeft Facebook besloten om het verbod uit te breiden naar alle QAnon accounts, ongeacht of ze geweld promoten of niet.


Nu er steeds nieuwe inhoud op de site belandt van nieuwe accounts en gebruikers, en een wildgroei van QAnon content die de afgelopen maanden op social media terechtkwam, heeft Facebook duidelijk zijn werk gedaan om zijn platform van QAnon gerelateerde inhoud te zuiveren. Hoe het de nieuwe regel precies zal afdwingen, is van cruciaal belang, aangezien rapporten al hebben gesuggereerd dat het bijvoorbeeld geen gevolgen heeft voor individuele gebruikers die onder hun eigen profiel over QAnon posten.


QAnon is ontstaan ​​naar aanleiding van inhoud die drie jaar online is geplaatst door de mysterieuze "Q", een persoon die beweert een insider van de Amerikaanse overheid te zijn met een top security clearance. Sindsdien is het veranderd in een beweging waarvan de volgers een reeks ongegronde complottheorieën propageren, waaronder een theorie dat president Donald Trump in het geheim vecht tegen rivaliserende politieke, zakelijke en militaire leiders, evenals spraakmakende beroemdheden (ook bekend als de deep state), die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn bij snode activiteiten.


In juli kondigde Twitter ook een hardhandig optreden aan tegen de QAnon activiteit op zijn site, waarbij de actie ertoe bijdroeg dat de hoeveelheid QAnon betrokkenheid binnen slechts een paar maanden drastisch werd verminderd.

19 views