• William

Een beginnershandleiding voor fact-checking op social media

Volgens onderzoek krijgt ongeveer 70% van de Amerikaanse volwassenen nu op zijn minst wat nieuwsinhoud van social mediaplatforms, terwijl mensen nu ook vaker via social apps op de hoogte blijven van het laatste nieuws dan door het lezen van kranten.


Het is vrij duidelijk dat social platforms nu een belangrijke bron zijn voor nieuwsupdates, en dat ze waarschijnlijk alleen maar belangrijker zullen worden, Daarom is het cruciaal dat we nadenken over de waarde van digitale geletterdheid en mensen informeren over waar ze op moeten letten bij het online consumeren van inhoud.


De waarde van sociale media is dat het iedereen een stem heeft en een middel om zijn gedachten en ervaringen te delen met de rest van de wereld. Dat kan geweldig zijn om de verbinding te vergemakkelijken, maar het betekent ook dat iedereen alles kan zeggen, met weinig doorlichtingsprocessen of -systemen ertussen. Dat leidt tot een nieuwe opkomst van bewegingen zoals anti-vaxxers, of de meer recente oppositie tegen volksgezondheidsadviezen. En als uitgevers daarbij willen profiteren van kennislacunes om meer klikken te krijgen, is dat een gevaarlijke situatie,


Daarom is deze eenvoudige infographic van het team van Laughing Samurai relevant. In dit korte overzicht bieden ze zes stappen die u kunt nemen om nieuwsinhoud die u online vindt te verifiëren.

Het zal je niet volledig beschermen, maar het is een goed startpunt om meer onderzoek te doen naar wat je leest - bekijk de onderstaande infographic.7 views