• William

De VS overwegen om Chinese sociale media-apps, waaronder het populaire TikTok, te verbieden

TikTok loopt mogelijk het risico nog een nieuwe markt te verliezen. De Verenigde Staten 'kijken' naar het verbieden van Chinese sociale media-apps zoals TikTok, zei staatssecretaris Mike Pompeo in een interview met Fox News.


Op de vraag van Fox News-host Laura Ingraham of de VS een verbod op in China gevestigde apps overweegt, beweerde Pompeo dat de regering het 'zeer serieus' neemt.


Pompeo bracht ook de veiligheidsproblemen onder de aandacht die TikTok het afgelopen jaar hebben geplaagd, kijkers waarschuwend dat ze de app alleen mogen downloaden als ze hun 'privé-informatie in handen van de Chinese Communistische Partij' willen.


"Wat betreft Chinese apps op mobiele telefoons van mensen, kan ik je verzekeren dat de Verenigde Staten dit ook goed zullen doen, Laura. Ik wil niet voor de president [Donald Trump] staan, maar het is iets waar we naar kijken ', voegde hij eraan toe.Overigens had minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo een week geleden ook het verbod van India op tientallen Chinese apps, waaronder TikTok, toegejuicht. "We verwelkomen het verbod van India op bepaalde mobiele apps die kunnen dienen als aanhangsels van de toezichtstatus van de CCP. De Clean App-aanpak van India zal de soevereiniteit van India versterken. Het zal ook de integriteit en de nationale veiligheid van India versterken, zoals de Indiase regering zelf heeft verklaard, 'zei Pompeo destijds in een briefing.


Na China en India zijn de Verenigde Staten de op twee na grootste markt van TikTok. Volgens Sensor Tower is de VS goed voor bijna 8% van de totale levenslange downloads van TikTok.


TikTok, dat eigendom is van een in China gevestigde startup genaamd Bytedance, wordt in toenemende mate als een nationale veiligheidsdreiging in de Verenigde Staten beschouwd. De regering heeft het al verboden bij verschillende federale instanties zoals de marine en het leger, onder verwijzing naar soortgelijke veiligheidsproblemen. In februari vorig jaar kreeg TikTok ook een boete van $ 5,7 miljoen voor het overtreden van COPPA, een privacywet voor kinderen. Later in november heeft de Amerikaanse regering zelfs een nationaal veiligheidsonderzoek naar TikTok gestart.


In een poging om een ​​deel van deze zorgen weg te nemen, heeft TikTok zich actief verwijderd van zijn Chinese wortels door kantoren in de Verenigde Staten op te zetten en voormalig Walt Disney directeur Kevin Mayer aan te nemen als CEO.


TikTok kondigde eerder vandaag aan dat het zich terugtrekt uit Hong Kong vanwege een controversiële, nieuwe veiligheidswet die de vrijheid van meningsuiting in het land bedreigt.

5 views