• William

De TikTok inmenging van Trump betekent dat we nooit kunnen ontsnappen aan Big Tech

Door de jaren heen is de enige kritiek die Big Tech niet heeft kunnen overwinnen, de voortdurende dialoog over hoe de schijnbaar grenzeloze macht van deze bedrijven een bedreiging vormt voor de open markt en een strengere reeks voorschriften nodig heeft.


Vorige week verschenen de CEO's van vier van die bedrijven - Facebook, Google, Amazon en Apple, tijdens een virtuele antitrusthoorzitting om te bespreken of ze in monopolies veranderen.


Maar drie dagen later stelde het Witte Huis de techreuzen in staat hun reeds verreikende invloed enorm te vergroten, door een enorme concurrent te gijzelen.


De ondergang van nog een Big Tech bedreiging


Afgelopen weekend kreeg TikTok, dat beschuldigd wordt van het overhevelen van Amerikaanse gebruikersgegevens voor de Chinese regering, een ultimatum van de Trump-administratie: verkoop uw Amerikaanse tak van het bedrijf binnen 45 dagen of verlaat het land helemaal.


Een van de toonaangevende kanshebbers om TikTok over te nemen, is Microsoft, een ander gigantisch technologiebedrijf.


"Microsoft beseft ten volle hoe belangrijk het is om de zorgen van de president weg te nemen", schreef Microsoft zondag in een blogpost. "Het is vastbesloten om TikTok over te nemen onder voorbehoud van een volledige veiligheidsbeoordeling en om de Verenigde Staten, inclusief de Amerikaanse schatkist, de juiste economische voordelen te bieden."


TikTok is naar voren gekomen als de buitenstaander wiens virale opkomst naar de top bedrijven als Facebook overrompeld heeft. De touwtjes in handen geven aan Microsoft, het op één na meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf, is op zijn zachtst gezegd ironisch - vooral in een periode waarin Washington de omvang van deze techreuzen steeds meer onderzoekt. Maar Trump en zijn administratie hebben zich gericht op TikTok en noemen het een gevaar voor de nationale veiligheid.


In een tijdsbestek van twee jaar is TikTok erin geslaagd om de aandacht van een hele generatie te trekken, en steeg het alleen al naar meer dan 80 miljoen actieve gebruikers in de Verenigde Staten. In vergelijking zou Instagram, dat eigendom is van Facebook, dat al tien jaar in de Verenigde Staten actief is, 110 miljoen actieve gebruikers hebben.


TikTok heeft ook enorme omzetstijgingen kunnen maken en is uitgegroeid tot het favoriete platform van adverteerders voor het richten van Gen Z. Hoewel de verwachte video-inkomsten van $ 500 miljoen van de video-app dit jaar ver verwijderd zijn van de miljarden die Facebook en Google elk kwartaal verdienen, is het een indrukwekkende prestatie voor zo'n jonge dienst.


Met zijn stijgende cijfers was TikTok een onderwerp van zorg voor zowel Google als Facebook. Als Microsoft het echter overneemt, blijft het overwicht van Big Tech onverminderd bestaan.


Trumps doelgerichte focus op TikTok, terwijl vergelijkbare privacykwesties bij andere Big Tech apps worden genegeerd, ondermijnt en maakt de verschillende officiële onderzoeken die worden uitgevoerd op de groeiende schaal van deze technologiebedrijven ongedaan.


Aangezien TikTok in de Verenigde Staten naar verwachting afzonderlijk zal worden uitgevoerd, zal de verhuizing ook miljoenen algemene weergaven van het platform raken, wat de eigen inkomsten van zowel de videomaker als de video app schaadt. Ondertussen test Facebook al zijn eigen TikTok concurrent: Reels. Bezorgdheid over het afsluiten van TikTok kan videomakers rechtstreeks in de open armen van Facebook drijven - waardoor de kracht nog groter wordt.Huawei ook doelwit


TikTok is natuurlijk niet het enige Chinese bedrijf dat het doelwit is van Trump. De Trump-administratie heeft het afgelopen jaar de activiteiten van Huawei, de grootste wereldwijde smartphonemaker van het afgelopen kwartaal lamgelegd. Dankzij de eigen reeks chipsets en voldoende middelen is Huawei het enige bedrijf dat de dominantie van Apple op de Amerikaanse smartphonemarkt kan aantasten.


Wat nog belangrijker is, Huawei heeft wereldwijd een reeks softwarediensten kunnen bouwen met een enorm bereik, en heeft zelfs het potentieel om te eten in de app store-monopolies die Apple en Google runnen. Als ze uit beeld zijn, hebben consumenten weinig keus waar ze heen moeten.


Door deze bedrijven te dwingen, neemt de overheid ook de gemakkelijkere weg en omzeilt ze problemen zoals het ontbreken van end-to-end wetten voor gegevensbescherming. De persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers worden nog steeds in verbazingwekkende hoeveelheden gedolven. Dat dwingt een TikTok uitverkoop niet af.


De snelle verwijdering van twee belangrijke Chinese technologiebedrijven biedt Big Tech de garantie dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over concurrentie van 's werelds grootste economie. Het bevordert een ecosysteem waar vier van de grootste technologiebedrijven op vragen van het Congres kunnen reageren door hun respectieve omvang op een dag te onderschatten, en de volgende dag recordwinsten op kwartaalbasis bekend te maken, zelfs als de rest van de economie afbrokkelt.


Het is bijna onmogelijk voor een Amerikaans bedrijf om vandaag helemaal opnieuw te beginnen en het op te nemen tegen de reuzen, ongeacht hoe populair het wordt. De enige potentiële concurrentie die Big Tech heeft, is van Chin, en daarmee uitgesloten, de dag dat het zelfs op afstand voor ons mogelijk zal zijn om te stoppen met Big Tech zal misschien nooit komen.

7 views