• William

De nieuwe betalingsservice van WhatsApp wordt in Brazilië stopgezetDe pas gelanceerde betalingsdienst van WhatsApp in Brazilië wordt bedreigd. Dinsdag gaf de centrale bank van het land opdracht aan Visa en Mastercard om het project af te sluiten met de chat-app die eigendom is van Facebook, uit bezorgdheid over het concurrentiebeperkende karakter ervan.


Brazilië was het tweede land na India dat de betalingsfunctie van WhatsApp kreeg op 15 juni, maar nu is de toekomst onzeker.


In een verklaring zei de bank dat deze beslissing is gericht op het behoud van een adequate concurrentieomgeving:


De reden voor de beslissing van de centrale bank is het behoud van een adequate concurrentieomgeving, die een interoperabel, snel, veilig, transparant, open en economisch betalingssysteem garandeert.

De centrale bank heeft ook privacykwesties aan de orde gesteld met betrekking tot de dienst.


Volgens de Braziliaanse Folha de Sao Paulo zal het bedrijf tegen de beslissing in beroep moeten gaan bij de Administratieve Raad voor Economische Defensie. Het merkte op dat, ongeacht de uitkomst van het beroep, de rechtbank van het land een zaak zal openen om te beslissen of WhatsApp en zijn partners de autoriteiten vooraf op de hoogte moeten hebben gebracht van de lancering van de betalingsdienst.


In een verklaring zei een WhatsApp-woordvoerder dat het bedrijf zal blijven samenwerken met de centrale bank:


Ons doel is om alle WhatsApp-gebruikers in Brazilië digitale betalingen te bieden met behulp van een open model en we zullen blijven samenwerken met lokale partners en de Centrale Bank om dit mogelijk te maken. Daarnaast ondersteunen we het PIX-project van de Centrale Bank voor digitale betalingen en zetten we ons samen met onze partners in voor samenwerking met de Centrale Bank om onze systemen te integreren wanneer PIX beschikbaar komt.

Brazilië is niet het enige land waar de chat-app wordt geconfronteerd met regelgevende hindernissen. Bijna twee jaar na de lancering van WhatsApp Pay in testmodus in India, zit de service in dezelfde fase vast vanwege de goedkeuring van de autoriteiten daar.


Brazilië is de op één na grootste markt van WhatsApp ter wereld met meer dan 120 miljoen gebruikers.

5 views