• William

De bedrijven die het meeste over u weten op basis van data collection

Het verzamelen van persoonlijke gegevens en de risico's dat dergelijke informatie in verkeerde handen terechtkomt wordt vooral de laatste tijd benadrukt door bezorgdheid over TikTok, die mogelijk Amerikaanse gebruikersgegevens deelt met de Chinese regering.


En dat is een ernstige zorg; als u eenmaal uw persoonlijke gegevens heeft verstrekt, weet u niet zeker hoe deze zal worden gebruikt of misbruikt, en wat dat in bredere zin zou kunnen betekenen. Maar het verstrekken van dergelijke details is een onderdeel geworden van de normale uitwisseling voor het gebruik van apps.


Zoals uitgelegd door Clario:


"We doen het allemaal; klik op 'accepteren' in een cookie-pop-up zonder de informatie te lezen, zodat we eerder een website kunnen zien. Het is bijna een tweede natuur geworden, met die kleine vakjes die in de weg zitten van wat we eigenlijk willen doen. Maar waar geven cookie-pop-ups websites eigenlijk toegang toe? Welke gegevens geven we elke keer op als we op 'accepteren' klikken, en welke bedrijven gebruiken er het meeste van? "


Om enig perspectief te bieden, heeft het Clario team wat onderzoek gedaan naar welke soorten gegevens elke app verzamelt, en vervolgens elk op basis van die categorieën in een tabel gerangschikt.


Dit is niet het volledige verhaal - er zijn ook gebruiksinzichten op basis van in-app-activiteit en andere bijbehorende data trails die meer over u kunnen onthullen. Bekijk het onderstaande tabel met gegevensverzameling van Clario.


8 views