• William

China's nieuwe gegevensbeveiligingsinitiatief adviseert om geen achterdeurtjes te installeren

China pakt de groeiende wereldwijde zorgen en terugdringing tegen Chinese technologiebedrijven aan met een reeks nieuwe gegevensbeveiligingsnormen. Het land heeft (via CNBC) een nieuw wereldwijd initiatief aangekondigd dat principes schetst die deelnemers ertoe aanzetten de soevereiniteit van andere regeringen te respecteren in de manier waarop ze met gegevens omgaan.


In het afgelopen jaar zijn Chinese technologiebedrijven die in het buitenland viraal zijn gegaan, zoals TikTok en PUBG Mobile, beschuldigd van het onrechtmatig overhevelen van gebruikersgegevens en het delen ervan met de Chinese overheid. Hoewel China deze beschuldigingen herhaaldelijk heeft ontkend, hoopt het dergelijke zorgen expliciet te laten rusten met dit nieuwe wereldwijde veiligheidsinitiatief. Het is echter geen wet en alleen de technologiebedrijven die zich hiervoor aanmelden, moeten de principes naleven.


Het nieuwe gegevensinitiatief adviseert bedrijven om geen "achterdeurtjes in hun producten en diensten te installeren om illegaal de gegevens van gebruikers te verkrijgen, de systemen en apparaten van gebruikers te controleren of te manipuleren" en roept op tot een verbod op activiteiten die "inbreuk maken op persoonlijke informatie". Verder vraagt ​​het alle landen om gegevensbeveiliging op een "alomvattende, objectieve en evidence-based manier" te behandelen.


We hebben contact opgenomen met TikTok en andere betrokken bedrijven zoals Tencent, dat eigenaar is van PUBG Mobile en WeChat, en Huawei voor een opmerking en we zullen het verhaal bijwerken wanneer we terug horen.


De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi noemde het harde optreden van Washington tegen TikTok en Huawei "schaamteloze pesterijen" en voegde eraan toe: "Een bepaald land houdt van eenzijdige daden en blijft anderen ongegronde beschuldigingen uiten in de naam van een 'schoon' netwerk en gebruikt veiligheid als voorwendsel om te jagen op ondernemingen uit andere landen die een concurrentievoordeel hebben. "


Vorige maand hebben de Verenigde Staten het Clean Network-programma onthuld dat erop gericht is het Amerikaanse ecosysteem van technische diensten en producten zoals app-winkels en netwerkaanbieders vrij te houden van bedrijven met Chinese wortels. Staatssecretaris Mike Pompeo zei dat het een "allesomvattende benadering is om de bezittingen van het land te beschermen, inclusief de privacy van burgers en de meest gevoelige informatie van bedrijven, tegen agressieve indringers door kwaadaardige actoren, zoals de Chinese Communistische Partij."


China heeft onlangs ook zijn technische exportwet bijgewerkt om "aanbeveling van gepersonaliseerde informatiediensten op basis van gegevens" te omvatten. De wijziging zou de verkoop van TikTok in de VS verder hebben gecompliceerd.

5 views