• William

Alles wat we tot nu toe weten over de Amerikaanse TikTok-deal


Na een rollercoaster van twee maanden , lijkt het erop dat we aan het einde van deze saga zijn gekomen. Laten we even terugkijken en samenvatten wat er de afgelopen weken is gebeurd.


In juli zeiden president Donald Trump en andere hoge functionarissen dat ze TikTok wilden verbieden te midden van spanningen tussen de VS en China en het vermoeden van het bespioneren van de gegevens van Amerikanen. In augustus sprong Microsoft erin en zei dat het de korte video app wilde kopen. Trump vaardigde een uitvoerend bevel uit dat in de VS gevestigde bedrijven 45 dagen de tijd gaf om een ​​dergelijke deal te voltooien. Later werden ook de namen van Oracle en Walmart genoemd betreffende een mogelijke overname.


Eerder deze maand wees ByteDance het bod van Microsoft af en zei dat het doorgaat met Oracle als een 'vertrouwde technologiepartner'. Afgelopen vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Handel een bevel uitgevaardigd waarin staat dat TikTok zondag uit de App Store en de Play Store wordt verwijderd. In de brief stond echter dat TikTok tot 12 november de tijd heeft om de veiligheidsproblemen van de Amerikaanse regering op te lossen.Zaterdagavond laat gaf TikTok een verklaring af waarin stond dat een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart de beveiligingsproblemen zou wegnemen. Volgens de deal zullen Walmart en Oracle tot 20% van het bedrijf bezitten, en de laatste zal alle Amerikaanse gebruikersgegevens hosten. Trump steunde deze deal en zei: "het heeft mijn zegeningen."


Trump zei ook dat het onderdeel van de deal het opzetten van een Amerikaans onderwijsfonds van $ 5 miljard betreft. ByteDance reageerde echter door te zeggen dat het zich niet bewust is van een dergelijke ontwikkeling.


Het kan enkele dagen duren voordat deze bedrijven de laatste details bekendmaken, maar het lijkt erop dat TikTok in de VS zal blijven opereren. ByteDance blijft echter een meerderheidsaandeelhouder, zelfs als het wereldwijde hoofdkantoor van TikTok zich in de VS bevindt.


Trump & Co. hebben herhaaldelijk verklaard dat ze een probleem hadden met het Chinese eigendom van de korte video-app, en ze vermoedden dat het bedrijf gegevens terugstuurde naar de Chinese Communistische Partij (CCP). De nieuwe structuur van de deal maakt geen groot verschil, afgezien van het feit dat Oracle gebruikersgegevens in de VS zal hosten. TikTok heeft herhaaldelijk gezegd dat het gebruikersgegevens in het land bewaarde en niets terugstuurde naar China.


De populaire korte video-app heeft problemen met moderatie en censuur gehad, samen met privacy problemen. Amerikaanse autoriteiten zullen ook kijken naar die aspecten van TikTok's activiteiten en deze strikter reguleren.


Het zal ook interessant zijn om te zien wat er gebeurt met de activiteiten van TikTok in India, aangezien het in juli ook werd verboden vanwege bezorgdheid over de veiligheid. Er wordt aangenomen dat het daar meer dan 200 miljoen gebruikers heeft. Op dit moment is er geen melding gemaakt van enige ontwikkelingen op dit front van Oracle of ByteDance.Al met al lijkt het erop dat 's werelds populairste korte video app een blijvertje is.

13 views