• Esther

Activisten zetten TikTok-trends om in politieke statements

TikTok is één van de grootste hits tijdens de lockdowns. Inhoud die afkomstig is van de app, zoals verpleegsters die dansen in Britse ziekenhuizen, is enorm populair geworden op tv. TikTok zond zelfs zijn eerste advertentie, die gemaakt is in quarantaine, uit op de Britse televisie.


Het aantal gebruikers van TikTok is snel gegroeid tijdens de lockdown-periode, met 315 miljoen downloads in het eerste kwartaal van 2020. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom het zijn lockdown-niche heeft gevonden: de oneindige scroll van inhoud is verslavend en minder stressvol dan platforms waar ook veel nieuwsberichten op gedeeld worden.


TikTok-video's worden meestal thuis gemaakt en daarom ondervinden videomakers, ondanks hun alledaagse omgeving, hier weinig nadeel van. Dit in tegenstelling tot platforms zoals Instagram, dat een showcase is geworden voor reizen, glamour en live-evenementen.


TikTok wordt het meest gebruikt voor dansjes, comedy-uitdagingen en demonstraties van visuele flair zoals make-up en cosplay-memes, maar recentelijk is er meer politieke inhoud. Dit is ionderdeel van een onderzoek naar de kruispunten tussen politiek, fandom en internetculturen.TikTok Trends


Politieke activisten passen bestaande TikTok-memes en trends aan. Dansen en lipsyncs worden gehouden tijdens politieke toespraken en challenges worden gebruikt om politieke punten te maken.


Individuen zijn populairder dan accounts van partijpolitieke merken, deels omdat officiële accounts voornamelijk voorzien zijn van video's die horizontaal zijn opgenomen voor andere platforms. Deze lijken verdwaald te zijn op Tiktok, dat alle video's verticaal presenteert.


Wat wel goed werkt, is organische content gemaakt op én voor de app. TikTok heeft een meer intiem gevoel: video's hebben een zelfgemaakte, spontane kwaliteit. Een tienerfan van Boris Johnson, die video's van zichzelf thuis post, heeft duizenden weergaven verzameld.


Een jonge Labour-activist heeft TikTok-video's gemaakt met parlementsleden in het parlement. Tot voor kort had de dochter van de kanselier van het hertogdom Lancaster, Michael Gove, een account, en zijn voor- en tegenstanders volgden haar in de hoop op inzicht in hun gezinsleven.


De stijl van politieke inhoud op Tiktok heeft veel te danken aan de meer openlijke uitdrukking van fancultuur in de politiek van de afgelopen jaren. Hoewel fans al zo lang in de politiek bestaan ​​als politici beroemdheden zijn, is het tegenwoordig normaal om je politieke hart op je tong te hebben.


Van hashtags en fanvideo's tot zelfgemaakte borden en t-shirts, de fancultuur ter ere van individuele politici zal blijven bestaan. Buren van Dominic Cummings, de senior strateeg van de Britse premier, hebben de anti-fanactiviteit op straat gedeeld.


#BackBoris en #BooForBoris zijn populair. Video's waarin steun voor of tegen de Amerikaanse president Donald Trump wordt verklaard, komen veel voor in de VS en het VK. Tijdens het onderzoek hebben ze alles gezien, van fancams (videocompilaties van een individu) gewijd aan Labour-partijleider Keir Starmer tot een Michael Gove-cosplayer.


Online community

Activisten kunnen de viraliteit van berichten niet alleen gebruiken om hun stem te laten horen, maar ook een community vinden door hetzelfde nummer, audiofragment, filter, dans of uitdaging te gebruiken. Hashtags zijn nu minder belangrijk geworden op door tekst gedomineerde platforms en juist meer op visuele platforms zoals Instagram, YouTube en TikTok.


De snelheid waarmee een lipsynchronisatie van een nummer wordt omgezet in een grappige clip van 15 seconden terwijl je op je bank zit, maakt nieuwe politieke komedie mogelijk.

Reageren op opmerkingen of andere video's met nieuwe video's, of het scherm opsplitsen tussen de vorige video en het antwoord als "duetten" zorgt voor veel onderlinge interactie.


Videomakers die vanwege ras, handicap en klasse ondervertegenwoordigd zijn op andere platforms, kunnen rechtstreeks met hun collega's spreken.

De moord op George Floyd door blanke politieagenten en de reactie van de Black Lives Matter-beweging heeft een explosie van inhoud op het platform veroorzaakt.

TikTok is echter bekritiseerd, omdat het zwarte en minder aantrekkelijke videomakers uitsluit van de "For You" landingspagina van de app, waardoor hun bereik wordt beperkt.


In de toekomst is het aannemelijk dat meer jonge politici hun eigen inhoud voor of geïnspireerd door het platform zullen gaan maken. Interacties op social media zouden de kijk van jongeren op politieke kandidaten en hun vertrouwen in de overheid kunnen verbeteren.


De speelse, grappige interacties op TikTok kunnen zowel goed als kwaad doen voor de politieke sfeer mits zij en hun fans de juiste toon kunnen aanslaan.


https://thenextweb.com/syndication/2020/06/08/activists-are-turning-tiktok-trends-into-political-statements/
3 views